Din cuprinsul articolului
Un test IQ (coeficient de inteligență) este o metodă standardizată de a cunoaște capacitatea mentală a unei persoane, de obicei față de un grup de egali. Scorurile IQ între 90 și 109 indică inteligență normală sau medie.
Oamenii de știință și psihologii au început să elaboreze teste pentru a evalua inteligența la sfârșitul anilor 1800. În 1905, Alfred Binet, un psiholog francez, a conceput primul test de inteligență. Curând după aceea, William Stern, un psiholog german, a dezvoltat o metodă mai precisă pentru estimarea acuității mentale și a inventat termenul „coeficient de inteligență”.
Cercetările privind IQ-ul continuă, deoarece testele mai multe fațete sunt concepute pentru a include alte abilități, cum ar fi abilitățile sociale, emoționale și fizice și inteligența practică sau ceea ce este cunoscut sub numele de „bun simț”.
IQ rămâne un instrument popular pentru plasarea unui loc de muncă și servicii educaționale, ajutând în special plasarea copiilor într-un cadru adecvat pentru nevoile lor educaționale.
Întrebările pe un test de inteligență judecă diferite categorii, cum ar fi memoria de lucru, înțelegerea verbală, viteza de procesare și raționamentul perceptiv. Toate aceste scoruri individuale sunt combinate pentru a crea IQ-ul tău mediu general.
Scorurile medii ale IQ sunt adesea o combinație de scale verbale și de performanță. De obicei, indivizii sunt mai puternici într-o zonă decât în alta; prin urmare, combinația acestor scoruri poate identifica mai bine inteligența, potrivit medicinenet.com.
Un test IQ poate fi utilizat pentru:
Mai mulți factori pot influența IQ-ul unei persoane, cum ar fi:
În concluzie, deși IQ-ul este folosit în mod obișnuit pentru a măsura inteligența unei persoane, conceptul de IQ a câștigat un discredit semnificativ de-a lungul anilor.
Scorul tău IQ nu te definește și nici nu are neapărat o influență asupra succesului tău în viața ta. IQ-ul nu măsoară abilitățile care sunt importante pentru a face judecăți bune în situații din viața reală.
Prin urmare, inteligența poate depăși cu mult limitele IQ-ului, deoarece productivitatea muncii unei persoane, capacitatea de a se adapta la situațiile de viață și sănătatea emoțională nu pot fi prezise de scorul său IQ.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…