Sari la conținut

Ce este cataracta și cum se manifestă?

Din cuprinsul articolului

Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.

Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere.

Se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. Pe de alta parte, cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracte corticale creste, odata cu expunerea excesiva la razele UV.

In stadiile avansate, netratata, aceasta afectiune poate produce complicatii grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectati, fara ca scaderea vederii sa fie insotita de durere. Pacientul acuza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi. Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuza. Schimbarea ochelarilor, in nenumarate randuri, este un proces facut in zadar in acest caz, pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii sale.

De-a lungul timpului, persoanele cu un singur ochi afectat ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune nu este una dureroasa, nu cauzeaza lacrimare excesiva, roseata sau mancarime la nivelul ochiului.

Contrar parerilor generale, cataracta nu reprezinta o pelicula asemanatoare pielii care acopera ochiul sau lentila. Ea reprezinta o schimbare graduala in structura lentilei unui ochi, care face vederea din ce in ce mai incetosata.

CataractaCataracta
 LA CE VARSTA APARE CATARACTA?

Studiile arata ca peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta.

Momentul aparitiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de„bucuria de scurta durata” , mai exact momentul in care pacientul constata o imbunatatire a vederii si renunta la purtarea ochelarilor. Desigur, in scurt timp, persoana afectata constata scaderea vederii si incearca, in zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul in care pacientul trebuie neaparat sa consulte un oftalmolog.

Trebuie sa amintim, de asemenea, de cataracta juvenila – intalnita la varste fragede, dar si de cataracta congenitala – inascuta. Aceste tipuri sunt rare si se manifesta de obicei la ambii ochi, unul dintre ei fiind mai afectat decat celalalt.

La ce varsta apare cataracta?

TRATAREA CATARACTEI

Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Specialistul oftalmolog inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu mai poate fi afectat niciodata.

Tehnologia de astazi este extrem de avansata, facand ca operatia de cataracta sa dureze doar cateva minute. Se face cu anestezie locala, fara internare si nu este dureroasa. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasa.

Operatia cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura).

Tratamentul cataractei juvenile depinde de felul in care aceasta interfereaza cu dezvoltarea normala a simtului vizual. In unele cazuri, interventia chirurgicala in randul persoanelor cu cataracta este necesara pentru o alta patologie oftalmologica asociata, precum retinopatia diabetica sau degenerescenta maculara. De asemenea, in unele cazuri, cataracta trebuie indepartata de un oftalmolog specializat in tratamentul bolilor de retina si a nervului optic.

Tratarea cataracteiTratarea cataractei

SIMPTOMELE CATARACTEI

In cele mai multe cazuri afectiunea este cauzata de anumite tulburari vizuale, dintre care amintim:

  • vedere incetosata, greoaie, neclara;
  • fotofobie – intoleranta la lumina, naturala sau artificiala;
  • disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
  • necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;
  • vedere dubla;
  • dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale.
Sursa: http://www.cataracta.ro/
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel