Ce este căscatul și de ce este contagios? 6 metode să oprești acest gest reflex

Este o noțiune populară, potrivit căreia, căscatul este un precursor al somnului și este extrem de contagios. În momentul în care vezi o altă persoană căscând, fără să vrem deschidem și noi gura larg, din mimetism.

Mai mult, este suficient doar să citiți despre acest subiect sau să vă imaginați pe cineva căscând și veți face același lucru. Ceea ce faceți și acum, nu-i așa? :)))

Potrivit experților în sănătate, căscatul este răspunsul corpului tău la relaxarea creierului. Căscatul se întâmplă să regleze temperatura corpului de către creier.

Ce este căscatul și de ce este contagios?

Într-un studiu publicat în jurnalul Physiology and Behavior, au fost investigate obiceiurile de căscat ale 120 de persoane și s-a constatat că acest obicei a avut loc mai puțin în timpul iernii. Dacă temperatura creierului devine prea mult în afara normei, inhalarea aerului poate ajuta la răcirea acestuia. 

De asemenea, experții spun că un alt motiv pentru care oamenii căscă este că organismul vrea să se trezească singur și astfel ajută la întinderea plămânilor și a țesuturilor acestora. Căscatul forțează, de asemenea, sângele spre față și creier pentru a crește vigilența.

Potrivit studiilor, căscatul este contagios, dar este considerat un comportament pozitiv, deoarece arată empatie.

Cercetarea efectuată de Universitatea Baylor a studiat studenții și reacțiile acestora la diferite mișcări faciale. Rezultatele au arătat că, cu cât o persoană a avut mai puțină empatie și bunătate, cu atât este mai puțin probabil să caște după ce a văzut pe altcineva căscând.

Cum poți să te oprești din căscat

Deși s-ar putea să nu fie un lucru rău să căsci, de multe ori poate fi puțin jenant dacă o faci continuu într-un loc public. Prin urmare, câteva modalități de a o opri sunt:

Respiră adânc: Dacă vă simțiți excesiv de obosit, obosit și somnoros, încercați să respirați adânc și lung și să faceți exerciții prin nas. Potrivit experților în sănătate, căscatul continuu este un indiciu că corpul tău are nevoie de oxigen.

Mișcă-te mai mult: Potrivit experților, oamenii care tind să aibă un stil de viață leneș și relaxat căscă mai mult. Prin urmare, este important să-ți stimulezi creierul să facă ceva activ. Ori de câte ori corpul tău intră într-o furie de căscat, încearcă să faci o scurtă plimbare sau o alergare la fața locului timp de 5-10 minute pentru a-ți distra mintea.

Compresa rece: Medicii spun că este mai probabil să căști atunci când creierul tău se supraîncălzește. Astfel, ia o pungă de gheață când te simți obosit și comprimă-o pe cap pentru un minut. Acest lucru te va ajuta să îți răcorești capul și te va face, de asemenea, să te simți împrospătat.

Mănâncă alimente reci: Luați niște fructe la frigider sau alte gustări reci de îndată ce începeți să căscăți. Strugurii, fructele de pădure sau orice altă gustare congelată ar funcționa bine.

Hidratează-te: Potrivit medicilor, deshidratarea și epuizarea pot duce la oboseală și căscat. Așadar, asigurați-vă că beți multe lichide pe parcursul zilei, deoarece rehidratarea poate ajuta la menținerea căscăturilor la distanță.

Reglează-ți somnul: Este foarte important să ai un somn regulat și neîntrerupt pentru cel puțin 7-9 ore în fiecare zi, astfel încât să nu te simți epuizat pe tot parcursul zilei. Lipsa unui somn adecvat are multe efecte secundare periculoase și care pun viața în pericol.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

21 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

51 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: