Din cuprinsul articolului
Cancerul rectal este cancerul care debutează în rect. Simptomele includ scaun cu sânge, dureri intestinale și constipație. Rezultatele tratamentului pentru persoanele cu această formă de cancer sunt foarte bune în stadiile incipiente, dar destul de slabe în stadii avansate.
Cum diferă rectal de cancerul colorectal? Cancerul colorectal este orice cancer care afectează colonul sau rectul. Colonul și rectul sunt conectate. Colonul este intestinul gros, iar rectul conectează colonul de anus.
Cancerul rectal începe în rect. Este diferit de cancerul de colon, care începe în colon. Cancerul de colon este un alt tip de cancer colorectal.
Unii oameni pot avea cancer de colon și cancer rectal în același timp.
Cancerul rectal poate fi asimptomatic. De asemenea, poate prezenta o varietate de simptome.
Acestea includ:
Pe măsură ce cancerul rectal se dezvoltă, celulele canceroase potajunge și în alte părți ale corpului. Acest fenomen se numește metastază.
Când cancerul se răspândește în acest fel, poate afecta funcționarea altor organe. Acest lucru se poate manifesta în multe moduri diferite, în funcție de organul în cauză.
În cazul cancerului rectal, celulele rectului încep să crească fără control. S-ar putea să crească prea repede, să devină prea mari sau să se înmulțească într-un ritm rapid. Ele pot crește, de asemenea, în celule disfuncționale.
Cancerul rectal apare atunci când celulele rectale dobândesc modificări ale ADN-ului. Acest ADN alterat perturbă creșterea normală a celulelor, accelerând-o frecvent, provocând cancerul rectal.
O persoană poate moșteni aceste schimbări. De asemenea, le-ar putea dezvolta din cauza factorilor de mediu sau de stil de viață.
Factorii de risc de cancer rectal sunt lucruri care indică un risc mai mare decât media de a dezvolta această afecțiune. Ele nu sunt neapărat cauze ale cancerului rectal.
Conform unei recenzii din 2022, factorii de risc pentru cancerul rectal includ:
Acești factori nu fac cancerul rectal inevitabil.
După cum afirmă Institutul Național al Cancerului (NCI), medicii pot folosi mai multe teste de diagnostic pentru a determina dacă o persoană are cancer rectal. Aceste teste includ:
Alte teste caută diferiți markeri tumorali, care sunt substanțe chimice pe care organismul le formează ca răspuns la cancer.
De exemplu, imunohistochimia caută anumiți antigeni în țesuturile corpului. Un test de antigen carcinoembrionar face același lucru, dar testează sângele.
După diagnosticare o echip de specialiști va determina cel mai bun plan de tratament posibil. Opțiunile de tratament includ:
Medicii pot recomanda mai multe dintre tratamentele de mai sus. Un plan de tratament specific va depinde de tipul de cancer și de sănătatea generală a pacientului.
Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS), rata medie de supraviețuire relativă pe 5 ani pentru persoanele cu cancer rectal este de 68%. Aceasta înseamnă că o persoană are șanse de 68% să trăiască încă 5 ani de a diagnostic.
Cu toate acestea, perspectiva unei persoane cu această afecțiune depinde în mare măsură de stadiul bolii:
ACS definește aceste cifre folosind baza de date de supraveghere, epidemiologie și rezultate finale (SEER).
Conform bazei de date SEER, un cancer rectal localizat nu s-a răspândit în afara rectului. Un cancer rectal regional prezintă metastaze, dar numai la ganglionii limfatici din apropiere. Un cancer la distanță s-a răspândit în zone îndepărtate ale corpului, cum ar fi ficatul sau plămânii.
Potrivit revizuirii din 2022, cancerul rectal se vindecă uneori. De exemplu, intervenția chirurgicală poate vindeca uneori cancerul rectal în stadiu incipient de la sine.
Cancerul se consideră vindecat în următoarele situații:
Medicul poate folosi termenul „remisie completă” în loc de „vindecat”. Aceasta înseamnă că nu există niciun semn de cancer. Profesioniștii din domeniul sănătății pot considera o persoană vindecată de cancer dacă rămâne în remisie completă timp de cel puțin 5 ani.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…