Sari la conținut

Ce este boala de rinichi? Cauze, simptome și tratament. Dacă o lăsați netratată, această boală poate fi mortală

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rinichii joacă un rol esențial în organism, curățând deșeurile și toxinele din sânge și producând urină. Uneori, din cauza bolii, infecției sau a altor cauze, rinichii dumneavoastră își pot pierde capacitatea de a funcționa corect. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că aveți o boală de rinichi. Învățarea despre bolile de rinichi vă poate ajuta să înțelegeți cum să vă mențineți sănătatea și să vă susțineți în timp ce trăiți cu această afecțiune.

Despre Rinichi

Puteți dezvolta boli de rinichi atunci când rinichii dvs. sunt răniți și nu mai funcționează așa cum ar trebui. În mod normal, rinichii tăi îndeplinesc multe funcții importante, inclusiv:

  • Filtrarea deșeurilor nocive din sânge
  • Reglarea stării apei și a electroliților
  • Producerea de hormoni
  • Producerea de urină
  • Returnarea sângelui curat în corpul tău

Dacă rinichii dumneavoastră sunt afectați, ei nu pot filtra eficient deșeurile. Apoi, deșeurile de azot și toxine se acumulează în sânge. Acest lucru poate cauza probleme în întregul corp, cum ar fi inima, plămânii, oasele și creierul. Dacă o lăsați netratată, această acumulare poate fi mortală, acesta fiind un alt motiv pentru care rinichii sunt atât de importanți și de ce este esențial să înțelegeți boala renală.

Cauze

Boala de rinichi este clasificată în două tipuri: acută și cronică.

rinichi sănătoși

Boală acută de rinichi

Boala acută de rinichi, numită și insuficiență renală acută, apare atunci când rinichii tăi nu îți pot filtra sângele în mod brusc, potrivit The Health Feed. Acest eșec se întâmplă de obicei în câteva ore sau zile și se întâmplă adesea persoanelor care sunt deja internate și primesc îngrijire pentru o altă afecțiune de sănătate. De obicei, vă puteți îmbunătăți în urma acestui tip de boală de rinichi. Boala acută de rinichi poate apărea atunci când:

  • Nu aveți suficient flux de sânge către rinichi.
  • Aveți un blocaj în ureterele, tuburile care vă leagă rinichii de vezica urinară. Acest lucru previne ieșirea urinei și face ca deșeurile să revină în rinichi.
  • Obțineți leziuni directe ale rinichilor de la o infecție, cheag de sânge sau altă afecțiune.
  • Luați anumite medicamente care rănesc rinichii, cum ar fi unele antibiotice sau contrastul utilizat pentru CT și RMN.

Boală cronică de rinichi (CKD)

Boala cronică de rinichi (CKD) apare în luni sau ani, deoarece rinichii tăi își pierd încet capacitatea de a funcționa. Acest tip de boală de rinichi, de obicei, nu se îmbunătățește chiar și cu tratament, ci duce în schimb la dializă sau transplant. CKD poate apărea din cauza anumitor afecțiuni medicale care afectează funcția rinichilor, cum ar fi:

  • Diabetul necontrolat este cea mai frecventă cauză a bolii cronice de rinichi
  • Hipertensiunea arterială necontrolată este a doua cea mai frecventă
  • Infecții frecvente ale rinichilor
  • Alte boli de rinichi, cum ar fi blocarea prelungită cu pietre la rinichi

Simptome

De obicei, boala de rinichi apare fără niciun simptom pe care îl observați acasă. În schimb, această problemă este detectată la analizele de sânge de rutină pe care medicul dumneavoastră le prescrie pentru dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care este atât de important să țineți pasul cu vizitele regulate la medic, mai ales dacă aveți o problemă precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

Teste de diagnosticare

Medicul dumneavoastră vă poate diagnostica boala renală cu următoarele teste:

  • Teste de sânge: medicul dumneavoastră vă poate verifica sângele pentru produse reziduale pe care rinichiul dumneavoastră ar fi trebuit să le filtreze. Dacă văd produse reziduale în sânge, asta sugerează că aveți boală de rinichi.
  • Teste de urină: anomaliile în urină, cum ar fi prezența proteinelor, pot sugera că aveți o boală de rinichi.
  • Imagistica: scanările CT și ultrasunetele oferă imagini ale rinichilor dvs. pentru a căuta orice anomalie.
  • Prelevarea unui eșantion de rinichi pentru testare: medicul dumneavoastră poate introduce un ac în rinichi pentru a preleva o probă din acesta și a o trimite la un laborator unde îl va verifica pentru boli.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel