Din cuprinsul articolului
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează sistemul digestiv, fiind declanșată de consumul de gluten. Este o boală sistemică care implică întregul organism uman, deși mult timp a fost considerată ca fiind o boală a copilului care se vindecă odată cu trecerea timpului,
Rezultatele cercetărilor din ultimii zeci de ani au dus la schimbarea concepție privind originea, tratarea, evoluția și incidența bolii în rândul populației.
Astfel s-a demonstrat că intoleranța la gluten, care este motivul bolii celiace, este pe lângă manifestarea ei ca boală gastro-intestinală, și originea unei boli de piele numită Dermatită herpetiformă Duhring.
Frecvența bolii în populație este, conform statisticilor efectuate, de 1/100 la 1/300, ceea ce indică faptul că este subdiagnosticată în toate regiunile lumii unde grâul este folosit ca aliment de bază.
Poate apărea la orice vârstă dacă există o predispoziție genetică. Cauzele apariției diferențiate la cei predispuși nu se cunosc în totalitate la această dată.
Boala celiacă se manifestă în principal prin simptome care sugerează afectare digestivă și extraintestinală.
Prin conștientizarea simptomelor și adoptarea unui stil de viață adecvat, cei afectați de boala celiacă pot trăi o viață sănătoasă și activă. Este important să căutați asistența medicală pentru un diagnostic corect și un plan de gestionare personalizat
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…