Ce este boala Addison și care sunt simptomele

Ce este boala Addison și care sunt simptomele. Când glandele suprarenale nu secretaă suficienți hormoni pentru buna funcționare a organismului apare boala Addison. Această afecțiune poate pune viața pacientului în pericol. Descoperită la timp, boala poate fi tratată cu medicamente care ofera organismului hormoni pentru a compensa lipsa acestora.

Ce este boala Addison și care sunt simptomele

Diagnosticare boala Addison
Diagnosticul în caz de boala Addison se pune în urma mai multor analize și teste precum: analize de sânge (care măsoară nivelul de sodiu și potasiu precum și cantitatea de cortizol din organism, dar poate detecta și anticorpii care sunt asociați cu boala Addison), testul ACTH (este o analiza de sânge care identifica nivelul de cortizol din organism), teste imagistice (CT poate fi folosit pentru obținerea unor imagini ale glandelor suprarenale, iar un RMN poate fi folosit pentru a verifica starea glandei pituitare, ce poate fi răspunzătoare pentru insuficienta suprarenala secundara).

Tratament boala Addison
Tratamentul pentru boala Addison se concentrează asupra suplimentarii hormonilor care nu sunt produși în cantități suficiente. Tratamentul prescris de medic poate să conțină:

Corticosteroizi orali – aceste medicamente suplimentează hormonii lipsa.
Corticosteroizi injectabili – în caz de vărsături severe, medicul poate recomanda corticosteroizii sub forma injectabila.
Totodată, este recomandat consumul de sodiu, mai ales în timpul practicării exercițiilor fizice, atunci când este foarte cald afara ori în caz de diaree, potrivit doc.ro.

Cauze boala Addison
Boala Addison apare atunci când glandele suprarenale sunt afectate și produc cantități insuficiente de cortizol și aldosteron.

De regula, boala Addison apare din cauza unei probleme la nivelul sistemului imunitar, care începe să atace stratul exterior al glandelor suprarenale, adică cortexul suprarenal, afectând producția de hormoni. Specialiștii nu au descoperit încă de ce se întâmplă acest lucru, însă sistemul imunitar este vinovat pentru 70-90% din cazurile diagnosticate cu boala Addison.

Alte cauze care declanșează aceasta afecțiune sunt bolile precum tuberculoza, care împiedică buna funcționare a glandelor suprarenale.

  • Oboseală cronică și slăbiciune musculară. Când vă simțiți exagerat de obosiți sau epuizați fizic fără un motiv aparent, ar putea fi ceva în neregulă. Nu mai da vina pe stilul tău de viață ocupat și programează o întâlnire cu furnizorul tău medical local. Un diagnostic precoce duce la o șansă mai mare de recuperare completă.
  • Scăderea apetitului și pierderea în greutate. Dacă începeți în mod neintenționat să pierdeți kilograme, se poate datora unei probleme de sănătate care stau la baza. Consultați-vă medicul pentru a descoperi rădăcina problemei. După aceea, puteți începe să vă ajustați dieta, exercițiile fizice și medicamentele pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
  • Tensiune arterială scăzută. Dacă începeți să vă amețiți, mai ales când vă ridicați în picioare, este posibil să aveți tensiune arterială scăzută. Persoanele diagnosticate cu hipotensiune arterială pot chiar să se stingă. Este crucial să vă verificați tensiunea arterială. Dacă aveți celelalte simptome de pe listă, hipotensiunea ar putea fi legată de boala Addison.
  • Scăderea zahărului din sânge. Hipoglicemia este numele nivelurilor periculoase de zahăr din sânge. Hipoglicemicele se confruntă cu stângăcie, confuzie și probleme de vorbire. Alte simptome includ pierderea cunoștinței sau convulsii. Zgomotul, transpirația, slăbiciunea și senzația de foame sunt semne suplimentare. Hipoglicemia este legată de boli hepatice, insuficiență renală, tumori, diabet și hipotiroidie, pe lângă boala Addison.
  • Incapacitatea de a face față stresului. A fi sub presiune poate fi greu de tratat pentru anumite persoane. Chiar dacă acesta este un simptom nebulos al bolii Addison, este unul notabil.
  • Moodiness, iritabilitate și depresie. Este un alt semn al bolii Addison. Diagnosticarea acestor simptome poate să nu fie atât de simplă.
  • Greață, vărsături și diaree.
  • Pofta de alimente sărate.

Recent Posts

Dezastru în prag de iarnă. Sute de seniori rămân fără pensie de Crăciun

Sute de seniori rămân fără pensie de Crăciun. Într-o declarație recentă, fostul ministru al Finanțelor,…

4 minute ago

Reacția ministrului sănătății după moartea băiatului de 16 ani la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu

Reacția ministrului sănătății după moartea băiatului de 16 ani la camera de gardă a Spitalului…

11 minute ago

Semne că ai probleme cu ochii. Când e cazul să mergi la medic

Semne că ai probleme cu ochii. Problemele de vedere pot apărea treptat sau brusc, iar…

25 de minute ago

Tehnici de relaxare care îți pot schimba viața în bine. Află cum poți să-ți liniștești mintea și să-ți îmbunătățești calitatea vieții

Tehnici de relaxare eficiente. Într-o lume agitată și plină de provocări, găsirea unor metode eficiente…

44 de minute ago

Horoscop 18 noiembrie. Taurii și Peștii încep săptămâna deja obosiți. Balanțele sunt la limita unui conflict

Horoscop 18 noiembrie 2024. Zi încărcată pentru Balanțe, Scorpioni, Berbeci și Vărsători, care trebuie să…

o oră ago

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

10 ore ago

Citeste si: