Ce este bine să mănânci și ce nu atunci când alăptezi

De cele mai multe ori mamele se tem că alimentația lor va afecta bebelușul. Însă dacă ele vor evita semipreparatele, nu vor face excese, nu vor bea și vor mânca   mâncare gătită în casă, totul va fi bine. Cu cât mai puțini aditivi alimentari, cu atât mai bine!

Este adevărat că un lapte de calitate depinde mult de ceea ce mama consumă ca alimente. Mai mult, ceea ce mama mănâncă va fi de ajutor și în producerea laptelui.

Ce nu este bine să faci când alăptezi:

  • Stai departe de conserve, deoarece conțin multe E-uri. Alimentele proaspete sunt mai bune decât cele înghețate, iar cele congelate sunt calitative comparativ cu cele conservate.
  • Deși cu siguranță îți dorești să revii la greutatea de dinaintea sarcinii, trebuie să înțelegi că în perioada în care alăptezi nu ai voie să ții o dietă strică. Specialiștii spun că în perioada alăptării dietele restrictive pot să aibă ca și consecință pierderea laptelui.
  • Crește atât consumul de apă, ceai de lactație cu 1 l pe zi, astfel încât să bei în jur de 3 litri de lichide zilnic, cât și consumul caloric zilnic până la 2500 calorii. Nu exagera cu dulciurile. Este indicat să mănânci mai multe proteine.
  • Nu fuma, fiindcă nicotina ajunge direct la copil prin lapte.
  • Stai departe de alcool! Sunt studii care arată că alcoolul trece în lapte în mai puțin de o oră, iar dacă bebelușul îl ingeră în cantitate mare, sunt șanse mari să aibă probleme de creștere.
  • Cofeina poate afecta compoziția nutritivă a laptelui matern. Nivelul de fier din laptele matern al unei femei care bea mai mult de trei cești de cafea pe zi în fazele timpurii ale alăptării este cu o treime mai mică decât cea a unei mame care nu bea nici unul. De aceea este indicat să limitezi consumul de cafea, la modul ideal ar fi o ceașcă pe zi.
  • Nu lua medicamente fără a va consulta medicul, fiindcă acestea sunt contraindicate când alăptezi.

Ce trebuie să conțină alimentația când alăptezi: 

  • Consumă grăsimi nesaturate primare. Uleiul de floarea soarelui, de rapiță, de măsline sau de porumb furnizează acizi grași care sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Dar este indicat să le consumi în stare crudă, deoarece consumate prin prăjire nu fac decât să încarce caloric organismul, fără a-i furniza deloc proteine sau vitamine.
  • Este indicat să consumi alimente care conțin vitamina B9 (acidul folic), vital dezvoltării sistemului nervos al copilului. Acidul folic se găsește în sparanghel, varză, porumb, năut și spanac, grâul, sucul de portocale, nuci, avocado, mazăre.
  • Consumă 1.200 mg de calciu pe zi. Acesta poate fi luat din produse lactate, legume crude, alune, migdale. Nu uita de suplimentele care conțin zinc și pe care le găsești în ouă, carne, făina integrală și ovăz.
  • Ai nevoie de proteine deoarece copiii în creștere folosesc o mulțime de proteine, așa că va trebui să consumi suplimentar proteine ​​dietetice pentru a le satisface nevoile. Proteina este vitală pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor. Proteina medie necesară pentru alăptare este de 54 g pe zi, dar este posibil să ai nevoie de 67 g pe zi sau mai mult. Sursele bune de proteine ​​includ: carne (inclusiv pește și păsări), ouă, lactate, leguminoase (fasole, struguri, produse din soia).
  • Ai nevoie de iod. Iodul este un microelement, care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său esenţial fiind cel de substrat pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni joacă un rol vital în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos înainte de naştere, la nou-născut şi la copiii mici. Hormonii tiroidieni sunt foarte importanţi şi în dezvoltarea altor organe şi în procesul de creştere al copilului. Dacă la adult necesarul de iod este de 150 µg/zi, la femeia însărcinată şi la cea care alăptează necesarul este mai mare. Ultimele norme ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), recomandă creşterea aportului de iod la femeia gravidă la 220 µg/zi şi la cea care alăptează de 270 µg/zi. Sursele bune de iod includ: fructe de mare, lapte, legume.
  • Vitamina A este vitală pentru creșterea normală și ajută copilul să reziste la infecții. Mamele care alăptează necesită în medie 800 μg pe zi de vitamina A, dar este posibil să ai nevoie de până la 1100 μg pe zi sau mai mult. Sursele bune de vitamina A sunt: lapte, brânză, ouă, pește, caise, spanac, broccoli, morcovii.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

19 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

49 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: