Sari la conținut

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sfintii Mihail și Gavril
Sursă foto: Creștin Ortodox
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu cruce roșie înainte de începerea Postului Nașterii Domnului. În acest an, întrucât cade într-o zi de vineri, care este zi de post, alimentele oferite la biserică sau acasă trebuie să fie de post.

Credincioșii aprind la Biseerică câte o lumânare pentru sufletul lor, considerându-se că aceste lumânări sunt talismane norocoase, care „țin de lumină” în lumea de dincolo.

Conform tradiției, darurile date de pomană de Sf. Mihail și Gavriil includ vin, covrigi, mere, pere, struguri, cozonac de post și alte dulciuri de post. De asemenea, se pot da lumânări, candele, icoane, bani sau alte lucruri care pot aduce liniște și alinare sufletească. Oferirea de pomană are o semnificație profundă, fiind considerată un act de milostenie care aduce binecuvântare atât celor care dăruiesc, cât și celor care primesc.

Unele persoane pomenesc sufletele adormite care poartă numele Sfinților Mihail și Gavril. Aceștia aduc la biserică, pe lângă cele de mai sus, colivă și colaci.

Superstiții de Sfinții Mihail și Gavril

  • În ziua Sfinților Mihail și Gavriil, este de preferat să renunți la conflicte și neînțelegeri cu cei din jur și să cauți armonia și bunăvoința.
  • Este important să eviți să ceri bani împrumut sau să pretinzi ajutor în cazul în care nu te afli într-adevăr în situația de a avea nevoie de aceste resurse.
  • Tradiția populară sugerează că această zi este potrivită pentru a odihni și a te înălța spiritual. Se crede că acest gest aduce noroc și fericire în viitor.
  • De asemenea, ar fi bine să amâni activitățile care implică lâna, cum ar fi croșetatul sau prelucrarea acesteia, pentru a evita presupusele energii nefaste asociate cu aceste activități în această zi.
  • În ziua Sfinților Mihail și Gavriil, evită să speli sau să calci hainele, deoarece se consideră că ar putea aduce ghinion. În schimb, este un moment potrivit pentru a fi generos cu cei sărmani, oferind ajutor financiar sau alimente și să practici fapte de milostenie.
  • Este recomandat să amâni consumul de alimente până după participarea la Sfânta Liturghie, pentru a manifesta respect și pentru a evita eventualele probleme de sănătate stomacală.
Sfintii Arhangheli Mihaili și Gavril
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril

Această „Rugăciune către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” este una de protecție pe care s-o rostești cu toată credința că cei doi arhangheli o vor asculta și-ți vor răspunde exact așa cum este în voia divină.

Puterilor lor sunt mari, pentru că Sfântul Arhanghel Gavriil sau Gabriel, Mesagerul Divin, este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, fiind cunoscut drept arhanghelul aducător de vești importante.

Pe de altă parte, Arhanghelul Mihail, cel pe care cântările creștine îl numesc „Mare Voievod” sau „Arhistrateg al puterilor cereşti”, este căpetenia cetelor îngereşti. Cu sabia sa de foc, semn că el vesteşte dreptatea Lui Dumnezeu şi apără pe credincioşi.

„Sfinţilor Arhangheli, care fără de trup slujiţi Ziditorului lumii cu credinţă şi tărie, rugaţi-vă pentru noi şi cereţi de la Domnul Dumnezeul nostru puterea să stăm în faţa vrăjmaşilor neclintiţi şi nebiruiţi, în numele adevăratei credinţe a Adevăratului nostru împărat ceresc.

Cu sabie de foc distrugeţi pe cei răi care niciodată nu precupeţesc a ne vătăma trupul şi sufletul nostru, care ne urgisesc în numele Satanei, întunecatul stăpân al lumii celei de jos. Şi faceţi ca lumina Dumnezeiască să se reverse asupra noastră şi să ne lumineze calea şi sufletul şi acum şi-n vecii vecilor, de-a pururea. Amin!”

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel