Sari la conținut

Ce escrocherii sunt încercate pe turiști. Atenție la ele dacă sunteți în vacanță!

Brasov
Sursa foto: Shutterstock
Brasov, Romania.

Ce escrocherii sunt încercate pe turiști. Atenție la ele dacă sunteți în vacanță pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor! O vacanță în Europa poate fi o aventură de neuitat, dar adesea implică și unele riscuri. Uneori, turiștii sunt tentați cu oferte care par prea bune pentru a fi adevărate, transformând o vacanță de vis într-o experiență stresanstă.  Acest ghid publicat mai jos prezintă trucurile comune folosite de escrocii din Europa, indiferent dacă vă plimbați pe străzile Parisului sau vizitați cele mai frumoase locuri din Italia.

 

Nu acceptați ”brățara prieteniei”

Vânzătorii ambulanți oferă turiștilor o demonstrație „gratuită” a așa numitelor ”brățări ale prieteniei.” Atenție! Înainte să vă dați seama, vă leagă o brățară în jurul încheieturii mâinii și cer un preț mare pentru ea. Această înșelătorie îi face pe mulți să se simtă obligați să plătească pentru ceva ce nu și-au dorit niciodată. Fiți atenți la toți străinii care se apropie de voi și, cu amabilitate, refuzați astfel de ”demonstrații” ale prieteniei.

 

Ce escrocherii se pot face când schimbați bani

Această înșelătorie apare adesea în multe capitale ale Europei. Există vânzători, șoferi de taxi sau chelneri care se oferă să-ți schimbe bani, dar, de fapt, te trezești că ai fost escrocat și primești mai puțini bani. Cercetează cel mai bun curs de schimb valutar local și costul unor lucruri precum o călătorie cu taxiul de la aeroport la hotel înainte de a pleca și numără fiecare bancnotă, până când tranzacția este finalizată.

 

Atenție și la cei care se auto-invită să te ajute cu ceva

Ferește-te de localnicii prea prietenoși care inițiază o conversație doar pentru a te duce într-o capcană costisitoare. Acești „prieteni” noi s-ar putea să te invite să bei ceva și apoi să te trezești că ai de plătit o notă de plată foarte mare. Pentru a evita acest lucru, sugerează un alt loc cu care ești familiarizat sau refuză politicos orice invitație neașteptată.

 

Feriți-vă de falșii angajați de pe căile ferate

Dacă mergeți cu trenul, aveți grijă la falșii angajați care se grăbesc să vă ajute să vă găsiți locul sau să gestionați bagajele. Intenția lor reală ar putea fi să vă fure lucrurile sau să ceară un bacșiș pentru serviciile lor. Verificați întotdeauna autenticitatea personalului feroviar înainte de a accepta ajutor.

 

Atenție la falșii inspectori din hoteluri

În unele hoteluri europene, persoanele care se prezintă drept „inspectori de cameră” pot încerca să pătrundă în cameră. În timp ce un individ vă distrage atenția cu întrebări, altul vă poate fura în liniște obiectele de valoare.

 

Nu intrați în vorbă cu indivizi suspecți

Nu intrați în vorbă cu persoane suspecte când sunteți la o cafenea sau pe străzile aglomerate. Acestea sunt de obicei tertipuri ale escrocilor, care vă distrag atenția în timp ce complicii vă fură obiectele de valoare. Rămâneți vigilenți și refuzați politicos orice conversație!

 

Jocul fals al poliției

Fiți atenți la persoanele care pretind că reprezintă„poliția turistică” și cer să vă inspecteze bunurile pentru a vedea dacă nu sunt de contrabandă. Acești impostori au misiunea clară de a vă jefui. Cereți să vi se prezinte un act oficial și nu predați niciodată bunurile fără a verifica autenticitatea.

 

Nu intrați în jocul celor care vă cer să le faceți o fotografie cu alt dispozitiv

Adesea, turiștilor li se cere să facă o fotografie cu dispozitivul altcuiva. Atenție la această schemă, în care escrocul scapă dispozitivul în mod intenționat și solicită despăgubiri pentru daune. Sau mai rău, în timp ce sunteți distras, un complice vă buzunărește.

 

Înșelătoria cu obiecte de lux

Există situații în care un individ se apropie de turiști, scoțând articole de lux din portbagajul unei mașini și oferind un „cadou” aparent valoros. Curând, vor pretinde că și-au uitat portofelul și vor solicita să le dați bani. Dacă ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este o escrocherie.

 

Tehnica de distragere a atenției

Distragerea atenției este răspândită în locurile aglomerate. S-ar putea să întâlniți persoane care creează o diversiune. Aceste acțiuni de distragere a atenției sunt concepute pentru a vă face să nu mai fiți atenți la bunurile pe care le aveți cu voi.

 

Atenție la cei care pretind că lucrează pentru o organizație de caritate

În locurile turistice aglomerate, s-ar putea să fiți abordat de persoane care pretind că reprezintă o organizație de caritate și au nevoie de donații. Vă pot arăta acreditări false sau chiar documente falsificate. Această înșelătorie exploatează bunăvoința turiștilor care nu au timp să verifice aceste lucruri.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel