Cine mănâncă nuci de două ori pe săptămână își scade considerabil riscul de a face boli de inimă, potrivit medicilor cardiologi.
Consumul de nucifere (nuci, migdale, fistic, alune şi seminţe) de cel puţin două ori pe săptămână este asociat cu scăderea cu 17% a riscului de deces prin boală cardiovasculară, conform unui studiu prezentat astăzi în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) şi Congresului Mondial de Cardiologie.
“Nucile reprezintă o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin puţine grăsimi saturate”, a declarat autorul studiului, Dr. Noushin Mohammadifard de la Institutul de Cercetare Cardiovasculară Isfahan, Iran, citat de raportuldegarda.ro. “Ele conţin, de asemenea, proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli – utili în sănătatea inimii. Studiile europene şi americane au asociat nuciferele cu protecţia cardiovasculară, dar există dovezi limitate provenind din regiunea mediteraneană estică.”
Consumul de nucifere de minim două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic pentru mortalitatea de cauza cardiovasculară comparativ cu consumul din două în două săptămâni. Corelaţia a fost puternică chiar după ajustarea factorilor care ar putea influenţa relaţia, precum vârstă, gen, educaţie, statutul de fumător şi activitatea fizică. Consumul de nuci a fost invers asociat cu celelalte rezultate, dar şi-a pierdut semnificaţia după ajustare.
Ghidurile ESC recomandă 30 de grame (g) de nuci nesărate pe zi ca una dintre caracteristicile unei diete sănătoase, în acelaşi timp remarcând că densitatea/nivelul de energie din nuci este crescută.
“Nucile crude sunt cele mai sănătoase“, a adaugat Dr. Mohammadifard. “Nucile ar trebui să fie proaspete pentru că grăsimile nesaturate se pot oxida în nucile vechi/râncede, devenind dăunătoare. Putem spune dacă nucile sunt râncede prin mirosul (asemănător vopselei) şi prin gustul amar sau acru.”
Articolul complet pe raportuldegrada.ro.