Sari la conținut

Ce efect devastator au asupra femeilor dietele prea stricte

Majoritatea femeilor vor să fie suple şi în unele cazuri apelează la diete stricte punându-şi sănătatea în pericol.

Însă, în cazul acestor cure de slăbire, organismul nu primeşte suficienţi nutrienţi cauzând uneori probleme de fertilitate.

Statistic, 6 din 10 cupluri au probleme de fertilitate, iar 3 cupluri din 10 nu pot avea urmaşi fără ajutorul medicilor. Se consideră că un cuplu are probleme de fertilitate atunci când nu a reuşit să conceapă un copil vreme de doi ani, timp în care niciunul nu a folosit metode de contracepţie.

Printre primele semne care anunţă astfel de probleme sunt menstruaţiile neregulate. În cazul în care te afli în această situaţie, trebuie să faci un control la ginecolog pentru a afla care este adevarata problemă. Ciclul normal trebuie să dureze între trei şi şapte zile. Dacă perioada ta de ciclu se întinde pe mai mult de şapte zile şi ai crampe intense, înseamnă că există probleme. Sângerările abundente, perioadele lungi de sângerare şi crampele aproape insuportabile sunt semne de infetilitate. În timpul mestruaţiilor abundente sau de lungă se pierde o cantitate de importantă de fier din organism. Iar o deficienţă mică a acestui oligoelement în organismul femeii duce la o infertilitate temporară.

,,Hipotalamusul controlează eliberarea hormonilor din glanda pituitară, cea care stimulează ovarele să elibereze ovulul,” spune dr. Marie Wren de la Clinica de Fertilitate Lister.

Potrivit medicului, dacă o femeie se supune unor cure de slăbire stricte şi pierde brusc în greutate, în încercarea de a conserva rezervere de nutrienţi, organismul întârzie sau chiar împiedică ovulaţia.

Dacă regimul alimentar al unei persoane este sărac în vitamine şi minerale, persoana respectivă poate întâmpina probleme în conceperea bebeluşului sau şansele conceperii sunt destul de reduse.

Cercetătorii din Norvegia au desmonstrat că femeile care depun mult efort în a-şi ţine greutatea sub control, riscă să-şi piardă fertilitatea. Şi asta se întâmplă din motiv că organismul femeii nu poate rezista să facă sport intensiv şi  să producă  ovule bune de fecundat. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că femeile care fac mult sport riscă cu 3,5% mai mult să ajungă înfertile, decât femeile care nu fac exces din asta.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel