Fructe-vedetă ale sezonului au multe calităţi benefice pentru organism, pe lângă aspectul și gustul care te fac să-ți lase gura apa numai când te gândești la ele
Dana Lascu
Cireșele sunt gustoase și hrănitoare, conțin vitamine, minerale și antioxidanți puternici, având numeroase beneficii pentru sănătate în bolile de ficat, de inimă, de rinichi, dar și în longevitate. Au acțiune depurativă și sunt foarte sărace în calorii, la 100 de grame de cireșe având doar 63 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre. În schimb însă au un conținut mare de fitonutrienți.
Cocktail de vitamine
Culoarea lor „roșu intens” este dată de antociani, compuși care dau cireșelor proprietăți antioxidante. Fructele sunt și o sursă de vitamina A (cu mult betacaroten), dar mai conțin și vitaminele B, C, acid folic, niacină și riboflavină, cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.
Mai puțin știut este că ele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă, fără a avea efectele adverse pe care le au suplimentele alimentare pe care le găsim în comerț (adică fără dureri de cap, greaţă, vise ciudate sau ameţeală). Specialiștii spun că pentru a beneficia de efectul lor relaxant este bine să le mâncăm cu o oră înainte de culcare. Iată care sunt principalele 8 beneficii:
Cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireşe. De asemenea, polifenolul din cireșe poate preveni formarea de cheaguri în sânge. Un alt compus al lor, antocianina protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, împiedicând formarea de placă arterială, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele, reducând riscul de boli de inimă. În plus, potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul conținute în cireșe ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie în transportul eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.
Aceiaşi compuşi menţionaţi au și efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale, protejând celulele creierului și prevenind instalarea unor boli neurodegenerative, precum demenţa sau boala Alzheimer. Melatonina este un antioxidant excelent bun și pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene.
Tot antocianinele sunt la fel de bune la reducerea inflamării precum medicamentele, din nou, fără a avea efectele adverse pe care le au medicamentele. Cireşele sunt și un tratament natural care crește performanța, ajutând atleţii să scape de durerea musculară post-antrenament.
S-a demonstrat științific că la bolnavii de gută (o formă complexă şi dureroasă de artrită) care au mâncat cireşe doar două zile, riscul de a face un atac a scăzut cu 35%.
Antioxidanţii din cireșe luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora. Antocianinele au ca efect diminuarea celulelor canceroase şi stimulează distrugerea lor. Spre exemplu, s-a demonstrat științific că ele reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.
Fiind printre fructele cu cel mai scăzut conţinut de calorii, dar, în acelaşi timp, surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în parametrii normali, cireşele pot înlocui cu succes ciocolata sau bomboanele, putând fi consumate la orice oră din zi. De aceea, sunt ideale pentru curele de slăbire, mai ales că favorizează tranzitul intestinal.
Conținutul bogat în antioxidanți, care combat radicalii liberi, le fac ideale și pentru încetinirea îmbătrânirii. De asemenea, vitamina A din compoziţia lor este ideală pentru piele, întrucât conţine mult betacaroten. Practic, cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele. În plus, sucul acestor fructe previnde deshidratarea
Nu doar fructele au efecte benefice, ci și cozile lor. Uscate și apoi transformate în infuzie, au efecte diuretice, ajutând la tratarea mai multor boli. Fitoterapeuții recomandă ceaiul sau decoctul de cozi de cireșe ca adjuvant în cazul infecțiilor urinare (cistită), a uretritele (infecții ale uretrelor), dar și în cazul nefritelor (boală inflamatorie a rinichilor).
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…