Sari la conținut

Ce efect are varianta Omicron în cazul celor vaccinați cu 2 doze. Imunolog: ”Ne putem confrunta cu…”

vaccin antigripal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul antigripal

Varianta Omicron la vaccinați. Apariția noii tulpini a COVID, Omicron, a generat teamă pe scară largă pe motiv că ar putea fi o variantă în fața căreia actualele vaccinuri să nu fie la fel de eficiente. 

„Și totuși, informațiile pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu este chiar așa grav, iar oamenii care merg la spital sunt cei nevaccinați, mai degrabă decât cei vaccinați”, explică, pentru The Guardian, citat de libertatea, un profesor de imunologie din Londra.

Oamenii care merg la spital sunt cei nevaccinați, mai degrabă

Toate vaccinurile disponibile în prezent în Europa funcționează prin antrenarea sistemului imunitar împotriva proteinei spike a coronavirusului – cheia pe care o folosește virusul pentru a infecta celulele. Varianta Omicron are aproximativ 30 de mutații la nivelul acestei proteine, inclusiv 10 în așa-numitul „domeniu de legare la receptor” (RBD), unde Delta avea doar două.

„Dacă notați mutațiile pe o imagine a structurii cristaline a proteinei spike și le raportați la toate activitățile principale ale anticorpilor despre care știm, pare oarecum terifiant – ca și cum majoritatea țintelor-cheie de anticorpi neutralizanți vor fi rupți în bucăți, deci ce va mai rămâne din protecția ta imunitară?”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

„Și totuși, informațiile pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu este chiar așa grav, iar oamenii care merg la spital sunt cei nevaccinați, mai degrabă decât cei vaccinați, de parcă vaccinarea i-ar proteja în continuare”, continuă profesorul.

Cheia ar putea fi celulele T – celule imunitare care recunosc și atacă celulele infectate cu virus și educă celulele producătoare de anticorpi B despre riscul viral cu care se confruntă.

„Cu toții credem că celulele T pot vedea diferențele între variante și că repertoriul celulelor T este mult mai impermeabil, așa că s-ar putea să vă ofere și o anumită protecție”, a spus Altmann.

Ne putem confrunta cu o scădere a eficienței, dar nu cu o pierdere completă

Întrebarea pe care și-o pun acum oamenii de știință este: câtă protecție mai oferă? Știm că cei care au primit ambele doze de vaccin se pot infecta cu varianta Delta – deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de aproximativ trei ori mai mici decât dacă nu ar fi fost vaccinați. Mai important, persoanele vaccinate au un risc de nouă ori mai mic de deces, dacă se infectează.

Deși, se pare că infecția cu Omicron este și mai probabilă, profesorul Paul Morgan, imunolog la Universitatea Cardiff, a spune că ne putem confrunta cu o scădere a eficienței, dar nu cu o pierdere completă.

”Virusul nu poate pierde fiecare caracteristică de pe suprafața sa, pentru că, dacă ar face acest lucru, proteina în vârf nu ar mai putea funcționa. Deci, în timp ce unii dintre anticorpii și clonele de celule T produse împotriva versiunilor anterioare ale virusului sau împotriva vaccinurilor ar putea să nu fie eficienți, vor exista și alții, care vor fi eficienți”, explică Morgan.

Îmbunătățirea în continuare a acestei protecții, prin extinderea accesului la cea de-a treia doză este, prin urmare, o idee bună, spune Morgan. Pentru persoanele care au fost infectate cu Delta, protecția este și mai ridicată. Dacă ați fost dublu vaccinat și apoi infectat cu Delta și v-ați recuperat, atunci aveți un răspuns imunitar foarte ridicat, foarte eficient, care probabil acoperă aproape orice variantă la care vă puteți gândi.

David Matthews, profesor de virusologie la Universitatea din Bristol: Cea mai mare îngrijorare este pentru cei care rămân nevaccinați.

„Dacă au dreptate că acest virus se transmite mai ușor și decât Delta, și se pare că așa este, ceea ce se va întâmpla este că va accelera ritmul cu care acest virus îi găsește pe cei nevaccinați”, a spus Matthews.

În cele din urmă, există posibilitatea de a modifica vaccinurile existente pentru a se potrivi cu varianta Omicron, dacă se sustrage într-adevăr răspunsurile imune induse de vaccin într-o măsură semnificativă – ceva ce nu vom ști timp de câteva săptămâni. O astfel de posibilitate este calculată deja și de Moderna și de Pfizer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel