Pentru mulți dintre noi, cafeaua este un ”medicament” miraculos care alungă oboseala, durerile de cap și lipsa motivației. Însă, cafeaua pare ,mai degrabă, o dependență decât o băutură și din acest motiv, ceaiul este considerat mai sănătos.
Ceaiul este, alături de apă, cea mai consumată băutură din lume, însă și cafeaua este extrem de populară.
Iată beneficiile pe care le aduce fiecare băutură:
Potrivit studiilor, cafeaua reduce riscul de apariție al Alzheimerului și al diabetului de tip 2. Cafeaua are o concentrație mai mare de cofeină decât ceaiul, așa că poate ajuta pacineții cu astm datorită efectului său de a relaxa căile respiratorii. Cafeaua ajută, de asemenea la ameliorarea migrenelor și e un bun leac anti-mahmureală.
Harvard School of Public Health a analizat efectele cafelei asupra sănătății și a a arătat că băutura nu cauzează probleme serioase de sănătate, însă nici nu are neapărat beneficii. Chiar și consumarea a șase cești sau mai mult de cafea, pe zi nu a crescut riscul de deces, dar nici nu a ajutat la prelungirea vieții.
O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la “doza” zilnică, ci doar să fie mai prudenţi şi să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.
Ceaiul verde, pe de altă parte este plin de antioxidanți și are proprietăți anticancerigene. Potrivit National Cancer Institute ceaiul conține polifenoli, niște antioxidanți care pot preveni cancerul. Deși efectul anti-cancerigen nu a fost studiat suficient de mult, ceaiul a fost întotdeauna considerat o băutură terapeutică sau medicinală. Cea mai mare cantitate de polifenoli o conține ceaiul cald. Temperatura optimă este de circa 50 grade: este temperatura care dă senzație de fierbinte, dar care nu opărește și nici nu irită stomacul.
Elena Oceanu
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…