În timp ce unii specialişti susţin că margarina poate înlocui untul cel bogat în calorii, alţii susţin că „varianta de rezervă” este mai dăunătoare, din cauza conservanţilor pe care-i conţine.
Untul este foarte bogat în calorii. Consumat în exces, poate dăuna sănătăţii, în special inimii. Margarina candidează la „postul” de înlocuitor, însă modul de preparare a stârnit controverse în rândul medicilor: unii susţin că untul e mai bun decât margarina, în timp ce alţii vorbesc despre conţinut ridicat de colesterol, dar şi al conservanţilor şi aditivilor alimentari pe care-i conţine.
Atac la inimă
Untul colectează grăsimea din laptele de vacă, oaie sau bivoliţă şi are 82% grăsimi. Colesterolul şi grăsimile saturate pot afecta vasele de sânge.
„Dacă lactatele integrale, precum laptele şi iaurtul, sunt rele pentru vasele de sânge, untul e cel mai rău din acest punct de vedere. Dacă la copiii până la 10 ani nu e o problemă să mănânce cu moderaţie unt – care are vitamina D, bună pentru rahitism, pentru că sunt activi şi se arde colesterolul -, la adulţi e cea mai proastă alegere pentru sănătatea inimii”, arată nutriţionistul Corina Zugravu.
Cât priveşte margarina, producătorii susţin că există un nou procedeu de fabricaţie, care duce la eliminarea acizilor graşi şi, implicit, la diminuarea risculului de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Până nu de mult, acizii graşi trans erau „aduşi” în timpul procesului de fabricaţie, prin hidrogenarea parţială a uleiurilor vegetale. Conform producătorilor, sortimentele de margarină care se găsesc azi în magazinele din România se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi apă şi nu sunt nocive sănătăţii.
Pentru producerea margarinei sunt utilizate uleiuri vegetale naturale, precum cel de floarea-soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos.
Puţin unt, preferabil margarinei
Unii medici susţin că untul poate fi înlocuit cu margarină, cu atât mai mult cu cât ea poate fi îmbogăţită şi cu vitamine. Margarina are şi avantajul că nu are colesterol şi, în funcţie de uleiurile folosite, poate conţine şi acizi graşi esenţiali, respectiv Omega 3 şi Omega 6.
„Margarinele nu au coloranţi sau conservanţi artificiali. Unele conţin caroten, care provine din morcov sau curcumină scoasă din plante”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Cealaltă „tabără” are argumentele ei. „După ce mult timp s-a crezut că margarina are un efect benefic pentru că îi lipseşte colesterolul, acum se consideră că are grăsimi hidrogenate, ceea ce creşte riscul îmbolnăvirii de boli cardiovasculare. În plus mai are şi aditivi alimentari. Nu încurajez nici consumul de unt, pentru că are colesterol. Totuşi, o cantitate redusă de unt e preferabilă margarinei”, explică Eduard Adamescu.
Alternativa la margarină ar fi uleiurile vegetale lichide, în special de măsline.
UNTUL
Conţine între 80% şi 82% grăsime animală
MARGARINA
Consumul a explodat în perioada postbelică
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…