Din cuprinsul articolului
O situație pe care o întâlnim frecvent sunt pacienții care vin la cabinet cu copilași care au suferit o fractură de dinte sau o imobilizare dentară.
Am discutat cu Dr. Vivian Sendroiu, medic stomatolog, iar în următorul articol că vom detalia care sunt pașii care trebuie urmați în cazul în care vă confruntați cu această problemă.
Fractura dentară – Cauze Generale
În cazul copiilor, traumatismele date de căzături sunt principala cauză a fracturilor dentare. Ele pot fi lovituri la nivelul maxilarului, buza superioară sau la nivelul mandibulei – cel mai frecvent căderea în bărbie.
Cei mici, la 2-3 ani, cad adesea și sunt expuși ricului de a se lovi de trepte, masă sau orice alt obiect care este în calea lor.
Pe măsură ce cresc, riscul accidentelor crește în locurile de joacă precum afară, în parc sau la grădiniță și când aceștia practică sporturi precum datul pe role, biciletă, patine sau chiar balet.
În final, între 8 și 16 ani tinerii își pot accidenta dinții și datorită sporturile pe care la practică. Sunt mult mai expuși cei care aleg sporturile de contact: karate, box, handbal, baschet, ciclism sau ski acrobatic.
Alte cauze posibile pentru fracturare și fisurare sunt scrâșnitul dinților, consumul de alimente cu constituție dură sau schimbări bruște de temperatură la nivel bucal.
Care sunt dinții cei mai expuși fracturilor dentare?
Pot fi afectați atât dinții temporari (de lapte) cât și dinții definitivi. Din punct de vedere al poziționării, dinții care sunt cel mai frecvent fisurați sau fracturați sunt incisivii, cei de pe maxilar, cei de sus și cei care se află în față, între colțurile buzelor.
Indiferent de tipul dintelui afectat, prima indicație este să vă adresați cât se poate de repede unui medic stomatolog.
Cum poate fi afectat un dinte în urma unui traumatism?
Traumatismele la nivelul dinților pot duce la următoarele complicații:
- Dinte fracturat/fisurat
- Dinte mobilizat – Dintele se miscă fără a fi fracturat sau scos din os
- Dinte avulsionat – este dintele complet ieșit din os și are nevoie de un procedeu de replantare.
Ce facem dacă copilul și-a fracturat un dinte?
Prezența de urgentă la medicul stomatolog este obligatorie. În mod normal, dinții fracturați pot fi tratați și reconstruiți și din acest motiv cu cât ajungeți mai repede la stomatolog, cu atât șansele de a salva dintele sunt mai mari.
Dinții fracturați
Foarte important – Este recomandat, în cazul în care mai găsiți fragmentul de dinte să îl recuperați și să îl țineți într-o compresă sau un șervetel umezit în apă sau apă distilată.
Dacă mai este posibil, medicul stomatolog va încerca să lipească fragmentul de dinte. Acesta intervenție depinde foarte mult de starea dintelui.
Dacă el este spart în multiple bucăți, sau este pierdut, atunci refacerea dintelui va necesita un material compozit special, total fizionomic la culoare și textură.
Dinții mobili
În cazul în care dintele este mobil, vizita la stomatolog devine o urgență iar acesta va imobiliza dintele. Cu cât pacientul ajunge mai repede la doctor, cu atât șansele de a-l salva cresc.
Există două modalități de a imobiliza un dinte care a devenit mobil. Prima este legarea dintelui afectat de vecinii său cu ajutorului unui compozit și fibră de sticlă. Imobilizat în această poziție, dintele va deveni stabil și funcțional.
A doua variantă presupune realizarea unei gutiere personale după modelul dinților pe care pacientul o va purta permanent. În timp, gutiera ajută dintele mobil să se anchilozeze iar dantura devine funcțională.
Dinții avulsionați
Dinții avulsionați sunt cei care în urma traumatismului au ieșit complet din os si trebuie replantați.
O situație ideală este cea în care reușiți să găsiți dintele imediat după producerea incidentului. Acesta trebuie ținut într-o compresă sau un șervețel umezit în apă distilată deoarece în primele 30-60 de minute încă poate fi repus în cavitatea bucală.
După repoziționarea dintelui în os, acesta va fi fixat obligatoriu pe o durată de patru săptămâni. Imobilizarea se poate face cu fibră de sticlă și compozit, cu legătură chirurgicală sau cu o gutieră dură, rigidă de cotenție.
Cum putem să prevenim fracturile și traumatismele dentare?
Accidentele se întâmplă în mod frecvent la copii, în special la cei cu o vârstă micută așa că e bine să fim conștienți de câteva reguli generale de prevenție.
Fiți mereu atenți în momentele când copilașii sunt la joacă. Atunci sunt cel cele mai mari șanse ca aceștia să se lovească.
Pentru cei care fac sport, recomandăm gutiere de protecție, în special pentru sporturile de contact.