Faringo-amigdalita sau angina este o infecția acută a faringelui, a amigdalelor sau a ambelor. Tratamentul celor două tipuri de angină este total diferit. Cu ajutorul analizelor se poate stabili tipul de angină.
De regulă, principalii vinovați sunt virușii. Dar, în peste 40% din cazuri, cauza este de origine bacteriană. Mai ales, streptococul de grup A este vinovat de apariția anginei la copil.
Care sunt simptomele anginei provocate de streptococ:
Debutul bolii este brusc. Primul simptom este acela al dificultăților de înghițire. Urmează durerea de gât și febra. Aceasta este destul de mare, uneori și 39 de grade Celsius poate avea un copil. De asemenea, printre simptome se regăsesc: starea de rău generală, dureri de ureche, somnolență, pierderea poftei de mâncare. Uneori, apar și crampele abdominale sau chiar senzația de vomă și vărsăturile.
Care sunt simptomele anginei virale:
În această boală, debutul nu mai este brusc. Afecțiunea se instalează în corp lent. Febra nu este sau dacă este nu trece de 38 de grade Celsius. Copilul are o dificultate la înghițire ușoară sau moderată. În rest, simptomele sunt exact ca cele specifice răcelilor. Nasul curge sau este înfundat, apare tusea seacă dar ușoară ca intensitate. Uneori, apare și răgușeala.
Numai medicul stabilește diagnosticul
În ambele situații trebuie să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului. Medicii atenționează că cele două tipuri de angină sunt extrem de ușor de confundat de pacient. Explicația este aceea că la debut, angina streptococică nu se manifestă prin prezența depozitelor pe amigdale. Mai mult, dacă medicul crede că este vorba despre o angină streptococică sunt necesare analize. În cazul acestui tip de angină tratamentul va fi cu antibiotic. Mai exact, persoana bolnavă va efectua un test rapid cu ajutorul căruia medicul va putea să știe dacă e de vină streptococul. Apoi, va prescrie un antibiotic. Uneori, medicul poate cere și analize de sânge. În cazul anginei virale nu se va lua niciun antibiotic ci numai tratament pentru ameliorarea simptomelor: antitermice și antiinflamatoare.
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…