Ce dietă ar trebui să adopți pentru a preveni cancerul? „Efectele pot fi directe sau indirecte”

Ce dietă ar trebui să adopți pentru a preveni cancerul? Potrivit a numeroase studii, anumite alimente ar trebui consumate cu moderație din cauza riscurilor lor cancerigene. Alte alimente așa-zis „anticancerigene” ar trebui să fie favorizate pentru a evita riscurile. Ce regim alimentar ar trebui să adoptați pentru a preveni cancerul? Carnea roșie, aditivii, alcoolul…

Potrivit oamenilor de știință, relația dintre alimentație și cancer a fost stabilită cu un nivel bun de dovezi. Unii factori nutriționali reduc riscul sau au un efect protector, în timp ce alții sunt dăunători. Ce dietă ar trebui să adoptăm pentru a preveni cancerul? Iată ce știm.

Cum pot fi explicate legăturile dintre alimentație și cancer?

„Ceea ce mâncăm sau bem este un factor de expunere”, explică medicul epidemiolog Bernard Srour.

Cele 30 de tone de alimente și 50.000 de litri de băuturi pe care le consumăm în decursul unei vieți conțin substanțe (nutrienți, dar și aditivi, reziduuri de pesticide, polifenoli etc.) care au un impact asupra organismului.

În prezent, nu mai există nicio îndoială că o parte dintre cancere pot fi atribuite unor factori nutriționali: 8% alcoolului, 5,4% unei diete dezechilibrate și 5,4% obezității sau supraponderalității, potrivit unei estimări din 2015 a Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), potrivit Sante Magazin.

„Efectele factorilor nutriționali pot fi directe sau indirecte”, spune Raphaëlle Ancellin, de la Institutul Național de Cancer din Franța (INCa). Ei pot exercita un efect protector sau dăunător la nivel local (prin slăbirea sau protejarea mucoaselor, de exemplu), dar și prin impactul asupra imunității, a factorilor de creștere, a hormonilor etc.”.

„Printre efectele indirecte, unii nutrienți au proprietăți antioxidante (vitaminele C și E, polifenoli etc.), în timp ce alții (fierul hem) sunt pro-oxidanți; acetaldehida (un metabolit al alcoolului) sau HAP (hidrocarburi aromatice policiclice) au un efect toxic asupra ADN-ului, în timp ce vitamina B9 asigură o replicare corectă a acestuia…Totuși, trebuie să ținem cont de efectul de matrice al alimentelor și de faptul că un aliment nu este niciodată consumat de unul singur”, explică doctorul Srour.

Întrebări adresate unui specialist privind legăturile dintre alimente și cancer

Ce știm despre legăturile dintre aditivi și cancer?
În prezent, nu există dovezi solide privind impactul aditivilor alimentari utilizați asupra riscului de a dezvolta cancer”, explică Dr. Mathilde Touvier, director al echipei de cercetare în domeniul epidemiologiei nutriționale (EREN).

Dacă ar fi așa, aditivii în cauză ar fi deja interziși. Cu toate acestea, există numeroase studii experimentale (în special pe modele animale) care ridică semne de întrebare, sugerând o legătură între anumiți aditivi și anumite tipuri de cancer (sân, colon-rectum etc.). Acesta este cazul, de exemplu, al nitriților și nitraților, al îndulcitorilor artificiali (aspartam, acesulfam-K) și al anumitor emulgatori (carboximetilceluloză).

Principala dificultate în confirmarea acestor ipoteze constă în cuantificarea aportului real de aditivi la om. Este ceea ce am reușit să facem de curând datorită studiului NutriNet- Santé, realizat începând din 2009, și, conform rezultatelor noastre preliminare, apare în mod clar o asociere între mai mulți dintre acești aditivi suspectați și riscul de cancer.

Care sunt mecanismele implicate?
Există cu siguranță multe mecanisme diferite la mijloc, printre care, cel mai probabil, se numără perturbarea microbiotei intestinale (care joacă un rol în întregul organism și care protejează, de asemenea, mucoasa intestinală), deteriorarea ADN-ului celulelor, creșterea stresului oxidativ și o creștere a inflamației cronice.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

12 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

32 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

52 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: