Din cuprinsul articolului
Momente dificile pentru Nelu Vlad (73 de ani), solistul trupei Azur. Artistul a ajuns în stare gravă la spital zilele acestea, după ce s-a simțit rău din senin în timp ce susținea un concert.
Solistul și-a pierdut atât echilibrul, cât și vederea, însă a ținut neapărat să urce pe scenă pentru a-și încheia spectacolul, în pofida degradării vizibile a sănătății sale.
Nelu Vlad, diagnosticat cu hematom inoperabil pe creier
La finalul concertului, colegii săi de trupă au anunțat imediat ambulanța, care l-a adus la Spitalul din Cluj.
În urma investigațiilor, artistul a primit diagnosticul de hematom pe creier, care era însă inoperabil.
„Mi s-a făcut rău inițial la un concert, la Satu Mare. Mi-am pierdut echilibrul și nu puteam să urc pe scenă. Cu ajutorul colegilor am urcat, am rămas într-o poziție fixă, am cântat două ore, apoi am plecat la Cluj.
Acolo, aceeași poveste, numai că a fost mai pronunțată și mi-am pierdut și vederea. După ce mi-am revenit, vedeam dublu.
Am chemat Salvarea, m-au dus la Urgență și mi-au găsit un hematom între creierul mic și creierul mare imposibil de operat. Am trecut pe tratament, după trei zile sunt semne că o să-mi revin.
Am început să merg și să văd bine, sunt pe mâna unui specialist vestit, dr. Văcăraș. E foarte atașat de pacienți și explicit, mi-a promis că în zece zile rezolvă problema”, a declarat Nelu Vlad, pentru starpopular.ro.
Hematomul intracranian
Un hematom intracranian este o colecție de sânge în interiorul craniului. De obicei, este cauzat de un vas de sânge care se sparge în creier. De asemenea, poate fi cauzat de un traumatism, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere. Sângele se poate acumula în țesutul cerebral sau sub craniu, presând creierul.
Unele traumatisme craniene, cum ar fi unul care provoacă doar o scurtă perioadă de inconștiență, pot fi minore. Cu toate acestea, un hematom intracranian poate pune viața în pericol. De obicei, acesta necesită tratament imediat. Acesta ar putea include o intervenție chirurgicală pentru a elimina sângele.
Simptomele
Este posibil să apară semne și simptome ale unui hematom intracranian imediat după un traumatism cranian sau poate dura săptămâni sau mai mult până când acestea apar. S-ar putea să păreți bine după un traumatism cranian. Această perioadă se numește interval de luciditate.
În timp, presiunea asupra creierului dumneavoastră crește, producând unele sau toate semnele și simptomele următoare:
- Durere de cap care se agravează
- Vărsături
- Somnolență și pierderea progresivă a cunoștinței
- Amețeală
- Confuzie
- Dimensiunea inegală a pupilelor
- Vorbire incoerentă
- Pierderea mișcărilor (paralizie) pe partea opusă a corpului față de cea în care s-a produs traumatismul cranian
Pe măsură ce mai mult sânge vă umple creierul sau spațiul îngust dintre creier și craniu, pot apărea alte semne și simptome, cum ar fi:
- Letargie
- Crize convulsive
- Inconștiență
Când să consultați un medic
Un hematom intracranian poate pune viața în pericol, necesitând un tratament de urgență.
Solicitați imediat asistență medicală după o lovitură la cap dacă:
- Vă pierdeți cunoștința
- Aveți o durere de cap persistentă
- Aveți vărsături, slăbiciune, vedere încețoșată, instabilitate, conchide Mayo Clinic.