Este evident că întâiul nascut e „rege“ până la venirea „uzurpatorului“, care îi fură cel puţin o parte din afecţiunea familie. Pe lângă faptul că are parte de toată atenţia părinţilor, primul născut creşte mai înalt şi mai slab decât fraţii săi, însă dezavantajul său major este că are o probabilitate
mai mare să să confrunte cu probleme de sănătate.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Auckland, întâiul născut are un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat şi hipertensiune arterială.
În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că rezistenţa la insulină e cu 21% mai crescută în cazul primilor născuţi în comparaţie cu fraţii lor mai mici. Rezistenţa la insulină apare atunci când, în ciuda faptului că pancreasul produce o cantitate suficientă de insulină, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. În această situaţie, organismul necesită o cantitate mai ridicată de insulină, drept urmare pancreasul va produce acest hormon în cantităţi mai mari, fapt care poate avea efecte negative asupra sănătăţii – creşterea în greutate,hipertensiune arterială. În cazul în care pancreasul produce o cantitate mai mică de insulină decât are nevoie organismul există riscul ca pacientul să dezvolte diabet zaharat tip 2.
Echipa de cercetători a studiat 85 de copii cu vârste între 4 și 11 ani. La copiii născuţi primii s-a constat o creşterere cu 21% a rezistenţei la insulină şi tensiunea arterială cu 4 mm HG mai mare. Însă, întâii născuţi erau mai înalţi şi mai slabi decât fraţii lor mai mici.