Ce decizie intenționează să ia parlamentul în privința minorilor, a consumului de droguri și alcool. Va fi interzis prin LEGE
De la 1 februarie, începe noua sesiune parlamentară. Partidele aflate la guvernare au în față o serie de reforme cruciale pe care trebuie să le abordeze.
Prima problemă este să mute jocurile de noroc în afara orașului sau o altă lege care să consolideze măsurile de combatere a consumului de droguri și alcool în timpul conducerii.
Dezbaterile asupra proiectelor de lege care vizează limitarea accesului la jocurile de noroc și a publicității din domeniu vor fi reluate în sesiunea parlamentare programată să înceapă de la 1 februarie.
Între măsurile propuse se numără amplasarea păcănelelor și a sălilor de pariuri în afara localităților, restrângerea reclamelor la jocurile de noroc, în audiovizual și pe străzi, și interzicerea lor în spitale și locuri în care au acces minorii, potrivit RRA
Deși parlamentarii reclamă vehement efectele negative asupra cetățenilor și declară ca prioritară adoptarea unor măsuri mai dure pentru industria jocurilor de noroc, la dezbaterile din comisiile de specialitate nu s-a ajuns încă la un acord pentru trimiterea proiectelor la votul din plen. În așteptare este și Codul urbanismului, inițiat pentru clarificarea modului în care se va construi pe întreg teritoriul țării.
Proiectul a trecut tacit de Senat, în forma prezentată de Guvern, iar deputații urmează să dezbată mai multe amendamente depuse pentru menținerea spațiilor verzi dintre blocuri, respectarea indicatorilor urbanistici sau o mai bună reglementare pentru protecția monumentelor istorice.
Pe agenda sesiunii din februarie se află și proiectul de lege prin care se propune ca șoferii condamnați pentru consum de droguri sau alcool să piardă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 10 ani. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată, iar implicarea minorilor în desfășurarea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi considerată o circumstanță agravantă, potrivit documentului legislativ.
La votul final din Camera Deputaților se află și propunerea legislativă care prevede sancțiunea cu închisoarea de până la 2 ani a celor care difuzează pe internet sau în mass-media imagini sau videoclipuri trucate, fără a semnala clar că sunt materiale care nu corespund realității. Acest fenomen, denumit deep fake, este mai nociv decât știrile false, spun inițiatorii, care consideră măsura necesară mai ales în perspectiva celor patru categorii de alegeri programate anul acesta. Este posibil ca noua sesiune parlamentară să fie marcată și de modificări aduse Legii electorale, având în vedere propunerile din spațiul politic pentru comasarea unor alegeri.
De asemenea, Legea salarizării unitare din sistemul public, aflată în continuare pe masa de lucru a coaliției de guvernare, este un alt document legislativ așteptat în Parlament.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…