Din cuprinsul articolului
Ministrul Muncii explică ce influențează o pensie mare la recalculare: vechimea sau contribuția? Simona Bucura Oprescu prezintă și noua formulă de calcul utilizată pentru recalcularea tuturor pensiilor. Deși la prima vedere pare simplă, noua formulă de calcul a provocat confuzie în rândul multor pensionari. Cel mai important factor la recalculare este numărul de ani lucrați.
În baza acestui număr de ani, se acordă puncte bonus. Newsweek România a relatat că persoanele care au muncit timp de 40 de ani vor primi aproape 1.000 de lei sub formă de puncte bonus.
Ministrul Muncii explică ce contează pentru o pensie mare la recalculare: vechimea sau contribuția?
Ministrul Muncii a clarificat la România TV că, contrar unor zvonuri, noua lege nu elimină importanța contributivității și că vechimea nu este singurul factor care contează.
„Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.
În noua lege avem o noutate, punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani. Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotixare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25 -30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30 – 35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar”, a spus ministrul.
Ministrul Muncii a explicat că și cei care au urmat facultatea sau au fost în armată primesc bani în plus.
„Avem punctele necontributive, care se acordă pentru perioade necontributive. Acest lucru înseamnă că, pentru a încuraja educația, atunci când un român decide să urmeze studii superioare, fie că este vorba de universitate, masterat sau doctorat, să nu renunțe din cauza faptului că în acea perioadă nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.
Formula:
Pensia = VPR×Numa˘rul total de puncte
Numărul total de puncte:
Perioade asimilate:
Puncte de stabilitate:
La 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor avea parte de o nouă creștere de…
Horoscop 13 noiembrie. E o zi cu multe tensiuni și conflicte pentru nativii zodiilor Taur,…
Un condiment cunoscut și folosit în bucătăria globală de mii de ani, a atras atenția…
Pensie cu 1.400 lei mai mare din ianuarie. Guvernul României a anunțat recent o măsură…
Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. Crizele de fiere, cunoscute și sub…