CE CONDIMENTE la îndemână vă ajută să stați departe de RĂCELI

Răcelile și gripele pot fi combătute și cu alimente ori condimente pe care cu siguranță le aveți în casă

Substanţele conţinute în ceapă şi usturoi, alături de vitaminele pe care le găsim în fructe şi legume sunt aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar şi pot fi folosite pentru tratarea primelor simptome de gripă şi răceală. Medicii au şi alte sfaturi pentru cei care doresc să facă faţă cât mai bine sezonului rece.

1. ALIMENTAŢIA: GRĂSIMI DIN NUCI ŞI PEŞTE

Cea mai la îndemână şi mai eficientă metodă pentru întărirea sistemului imunitar este alimentaţia sănătoasă. Fructele şi legumele conţin numeroase vitamine care întăresc funcţiile de apărare şi de autovindecare ale organismului. De asemenea, în perioadele reci, organismul are mai multă nevoie de alimente bogate în grăsimi care stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului

Iarna poftim după gras pentru că grăsimile sunt cel mai bun combustibil pentru a ne apăra de frig. Grăsimile sănătoase le găsim în peşte, nuci şi seminţe oleaginoase’’, ne-a explicat expertul în nutriţie Corina Zugravu.

2. CONDIMENTELE ANTI-RĂCEALĂ

O altă categorie de alimente care conţin substanţe active foarte puternice cu efect antibacterian şi antiviral sunt condimentele şi alimentele iuţi, care încălzesc organismul. Printre acestea, ceapa şi usturoiul care dacă sunt consumate de cel puţin 3-4 ori pe săptămână oferă o protecţie sporită împotriva viruşilor gripei. ,

,Categoric, o persoană care consumă ceapă şi usturoi este mult mai protejată împotriva gripei şi răcelii, decât o persoană care nu consumă, pentru că aceste două alimente acţionează foarte bine antibacterian şi antivial’’, spune Gabriela Papazian- Urdareanu, medic primar, specialist în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, de la Centrul Naţional de Acupunctură

Plantele cele mai active sunt condimentele de tipul scorţişoarei, ghimbirului, cimbrului, măghiranului, rozmarinului, ardeiului iute şi chiar piperului, fiind suficient să condimentăm mâncarea cu cel puţin una din aceste plante, în zilele în care nu consumăm ceapă sau usturoi.

Dacă apar primele simptome de gripă, un tratament de aproximativ o săptămână cu cimbru, poate stopa dezvoltarea bolii. ,, Cimbrul se foloseşte în general în bolile acute pentru că este o substanţă foarte activă cu uleiuri esenţiale foarte puternice şi nu poate fi folosit perioade foarte îndelungate”, adaugă ea.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

7 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

26 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

46 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: