Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în bucătărie

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Oamenii de știință ne avertizează în legătură cu pericolele de otrăvire ascunse în bucătărie, potrivit cifrelor oficiale, 1 din 5 pacienți cu toxiinfecție alimentară sau cu o altă boală legată de alimente a fost contaminat.

Potrivit medicilor, un produs infestat devine rapid un teren propice pentru contaminare cu salmonella și campylobacter. O cercetare publicată în National Library of Medicine arată că 1 din 2 dulapuri de condimente pe care le-au examinat erau contaminate cu microorganisme patogene.

Potrivit unui raport, „borcanele de condimente sunt probabil cea mai murdară parte a bucătăriei dumneavoastră”.

Cum ne putem proteja de infecțiile de origine alimentară?

Spre deosebire de blatul de bucătărie, ustensilele de gătit, tacâmurile și suprafețele de tăiere, cei mai mulți dintre noi nu ne curățăm dulapurile și recipientele de condimente cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.

Greșeală pe care o fac mulți oamenii

Aceste organisme patogene provin, probabil, din diversele alimente crude pe care le manipulăm cu mâinile în timpul gătitului, în principal păsări de curte, dar și diverse altele, care au intrat în contact cu apă, sol sau îngrășăminte contaminate.

Subliniem faptul că marea greșeală pe care o fac mulți oameni este că nu se spală bine pe mâini atunci când pun mâna pe oricare dintre condimentele pe care le folosesc pentru a marina carnea crudă pe care o gătesc.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Potrivit medicilor, cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt contaminarea cu salmonella și contaminarea cu campylobacter . Ambii agenți patogeni provoacă:

  • diaree
  • vărsături
  • greață
  • slăbiciune și alte simptome de intoxicație alimentară și gastroenterită, iar în unele cazuri pot fi fatale dacă nu se face monitorizarea medicală necesară.

Așadar, pentru a evita contaminarea cu microbi și viruși patogeni prin intermediul alimentelor, ar trebui să respectăm câteva reguli de bază de igienă.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Vedeți mai jos orientările generale ale Asociației Profesioniștilor pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor (APIC):

  • Spălați bine fructele și legumele înainte de a le tăia sau decoji.
  • Când gătiți, asigurați-vă că vă spălați bine pe mâini cu săpun și apă caldă timp de cel puțin 20 de secunde. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini înainte de a atinge cămara sau borcanele de condimente atunci când gătiți.
  • Spălați temeinic orice suprafață care atinge carnea crudă după fiecare utilizare.
  • Alegeți recipiente, tacâmuri și suprafețe de tăiere diferite pentru carne, fructe de mare, ouă și legume pentru a evita contaminarea încrucișată, potrivit pronews.gr.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

11 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: