Sari la conținut

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în bucătărie

bucatarie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri pe care sa nu le imprumuti

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Oamenii de știință ne avertizează în legătură cu pericolele de otrăvire ascunse în bucătărie, potrivit cifrelor oficiale, 1 din 5 pacienți cu toxiinfecție alimentară sau cu o altă boală legată de alimente a fost contaminat.

Potrivit medicilor, un produs infestat devine rapid un teren propice pentru contaminare cu salmonella și campylobacter. O cercetare publicată în National Library of Medicine arată că 1 din 2 dulapuri de condimente pe care le-au examinat erau contaminate cu microorganisme patogene.

Potrivit unui raport, „borcanele de condimente sunt probabil cea mai murdară parte a bucătăriei dumneavoastră”.

Cum ne putem proteja de infecțiile de origine alimentară?

Spre deosebire de blatul de bucătărie, ustensilele de gătit, tacâmurile și suprafețele de tăiere, cei mai mulți dintre noi nu ne curățăm dulapurile și recipientele de condimente cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.

Greșeală pe care o fac mulți oamenii

Aceste organisme patogene provin, probabil, din diversele alimente crude pe care le manipulăm cu mâinile în timpul gătitului, în principal păsări de curte, dar și diverse altele, care au intrat în contact cu apă, sol sau îngrășăminte contaminate.

Subliniem faptul că marea greșeală pe care o fac mulți oameni este că nu se spală bine pe mâini atunci când pun mâna pe oricare dintre condimentele pe care le folosesc pentru a marina carnea crudă pe care o gătesc.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Potrivit medicilor, cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt contaminarea cu salmonella și contaminarea cu campylobacter . Ambii agenți patogeni provoacă:

  • diaree
  • vărsături
  • greață
  • slăbiciune și alte simptome de intoxicație alimentară și gastroenterită, iar în unele cazuri pot fi fatale dacă nu se face monitorizarea medicală necesară.

Așadar, pentru a evita contaminarea cu microbi și viruși patogeni prin intermediul alimentelor, ar trebui să respectăm câteva reguli de bază de igienă.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Vedeți mai jos orientările generale ale Asociației Profesioniștilor pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor (APIC):

  • Spălați bine fructele și legumele înainte de a le tăia sau decoji.
  • Când gătiți, asigurați-vă că vă spălați bine pe mâini cu săpun și apă caldă timp de cel puțin 20 de secunde. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini înainte de a atinge cămara sau borcanele de condimente atunci când gătiți.
  • Spălați temeinic orice suprafață care atinge carnea crudă după fiecare utilizare.
  • Alegeți recipiente, tacâmuri și suprafețe de tăiere diferite pentru carne, fructe de mare, ouă și legume pentru a evita contaminarea încrucișată, potrivit pronews.gr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel