Ce cauzează sughițul și cum să scapi de el. Sughițul ar putea fi un simptom al unei probleme grave de sănătate. Din fericire, de obicei este prima variantă – un episod scurt declanșat de nervi sau de alimente. Dar dacă sughițul persistă câteva ore sau dacă apare frecvent, ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate.
Ce este sughițul?
Sughițurile apar atunci când aerul trece rapid și involuntar prin corzile vocale, producând acel sunet relativ puternic de care ne amintim cu toții. Acest lucru se întâmplă atunci când diafragmă, acel mușchi care se află sub plămâni se contractă involuntar și este conținut prin închiderea glotei, provocând astfel acel sunet scurt și ascuțit.
„Trageți rapid aerul în piept și cutia vocală se închide, iar acest lucru cauzează sunetul de sughiț”, spune Roshini Rajapaksa, doctor în medicină, potrivit Health.
Ce cauzează sughițul?
O mulțime de lucruri pot provoca iritarea diafragmei, de la o masă mai mare decât în mod normal, la schimbări bruște de temperatură, la bulele carbogazoase din sucuri. Alcoolul, fumul de țigară și aerul înghițit (în timp ce mestecați gumă, de exemplu) sunt, de asemenea, vinovați probabili. Chiar și sentimentele de stres sau de nervozitate pot declanșa o criză de sughiț. „Și uneori pot apărea din senin”, spune Dr. Rajapksa.
Iritarea nervului vag sau a nervilor frenici, care merg de la sinusuri până la diafragmă, poate declanșa, de asemenea, sughițul. Asta înseamnă că o durere de gât sau o infecție a urechii – sau chiar un fir de păr care vă atinge timpanul – poate fi de vină.
În cazuri rare, sughițul poate fi cauzat de leziuni nervoase sau de o tumoare în stomac sau în gât.
„Există, de asemenea, o zonă a creierului implicată în reflexul sughițului, așa că, rareori, o afecțiune la nivelul creierului, cum ar fi o infecție sau o masă, le poate provoca, de asemenea”, spune Dr. Rajapksa.
Sughițul poate indica, de asemenea, un accident vascular cerebral sau o problemă cardiacă, iar în unele cazuri au fost asociate cu cheaguri de sânge grave.
În cele din urmă, sughițul poate fi un efect secundar al unor boli avansate, cum ar fi ciroza (cicatrizarea ficatului), sau insuficiența hepatică sau renală. Dar, de obicei, acestea vor apărea împreună cu alte simptome greu de trecut cu vederea – cum ar fi oboseala, greața și umflarea picioarelor și a abdomenului – astfel încât este puțin probabil ca sughițul să fie primul indiciu că ceva nu este în regulă.
Cele mai multe sughițuri durează doar câteva minute sau ore. Când durează mai mult de 48 de ore, sunt cunoscute sub numele de sughiț persistent; când durează mai mult de 30 de zile, se numesc sughiț intratabil.
Ar trebui să consultați un medic dacă sughițul durează mai mult de câteva zile – nu numai că poate începe să interfereze cu alimentația, somnul și bunăstarea mentală, dar poate semnala și o afecțiune ascunsă. În cazuri severe, sughițul poate provoca chiar leziuni nervoase.
Cum să preveniți sughițul
Dacă sunteți un băutor sau fumător înrăit, reducerea acestor obiceiuri ar putea ajuta la reducerea sughițului. De asemenea, medicul dumneavoastră poate căuta semne de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscut și sub numele de reflux acid, care este o afecțiune tratabilă și o cauză frecventă a sughițului.
Cum se tratează sughițul
În mod evident, colaborarea cu un medic pentru a aborda orice cauză subiacentă gravă este cea mai bună modalitate de a trata sughițul care durează mai mult de câteva zile.
Dar dacă știi că ești sănătos și chiar ai nevoie de ușurare chiar acum, Dr. Rajapksa spune că există câteva lucruri pe care le poți încerca: „Uneori, consumul de apă rece sau gargara cu apă rece poate ajuta, deoarece stimulează partea din spate a gâtului”, spune ea. „Ținerea respirației funcționează, de asemenea, pentru unii oameni”.
Dacă sughițul devine inconfortabil și dureros sau nu dispare de la sine, medicii vă pot prescrie medicamente pentru relaxarea mușchilor care vă pot ajuta.