Sari la conținut

Ce cauzează durerea abdominală și urinarea dureroasă?

urinare
Credit foto: arhiva doctorul zilei
Boli asociate cu urinarea frecventa

Abdomenul găzduiește o serie de organe și, prin urmare, durerile abdominale pot fi cauzate de mulți factori. Când este însoțit de urinare dureroasă, poate fi un motiv de îngrijorare. Această durere poate varia de la plictisitoare la ascuțită, de la crampe la senzația de arsură, de la intermitentă la constantă. Să analizăm câteva dintre posibilele cauze ale durerii abdominale și ale urinării dureroase.

1. Infecția tractului urinar (ITU)

ITU pot afecta bărbații și femeile, dar sunt mai frecvente în rândul femeilor. Aceasta se referă la infecții în orice parte a tractului urinar, inclusiv uretra, uretere și rinichi. Aceste infecții sunt de obicei cauzate de bacterii și pot fi tratate cu antibiotice.

2. Infecții cu transmitere sexuală (ITS)

ITS precum gonoreea, herpesul genital și chlamydia pot declanșa urinare dureroasă și dureri abdominale. În unele cazuri, poate provoca, de asemenea, o descărcare de gestiune din uretra. ITS se pot răspândi prin actul oral, vaginal sau anal. În timp ce gonoreea și chlamydia pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate devreme, herpesul genital nu poate fi vindecat.

3. Pietre la rinichi

Depozitele de cristal ale mineralelor în exces în rinichi sunt cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Aceste pietre pot provoca dureri abdominale severe și pot face urinarea dureroasă atunci când corpul încearcă să le expulzeze. Tratamentul poate lua forma medicamentului sau a intervenției chirurgicale dacă pietrele sunt prea mari pentru a trece prin tractul urinar.

4. Strictura uretrală

Aceasta se referă la îngustarea uretrei. Când uretra este mai îngustă decât în mod normal, fluxul de urină este restricționat, provocând astfel urinare dureroasă și dureri abdominale. Poate fi rezultatul țesutului cicatricial dintr-o procedură medicală anterioară sau a inflamației.

5. Cancer

Cancerul vezicii urinare sau cancerul endometrial pot provoca dureri abdominale și urinare dureroasă. Aceste tipuri de cancer sunt mai frecvente în rândul femeilor. Poate fi tratat cu radiații, chimioterapie sau intervenții chirurgicale.

6. Cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare cauzată de o infecție bacteriană. Poate fi clasificat ca ITU. Starea poate fi tratată cu antibiotice.

7. Cistita interstițială

Această formă de cistită rigidizează mucoasa vezicii urinare. Deoarece vezica se umple cu urină, aceasta provoacă dureri abdominale și declanșează nevoia de a urina frecvent. Cauza exactă a acestei afecțiuni este neclară, dar poate fi tratată prin practicarea exercițiilor pelvine, tehnici de gestionare a stresului și medicamente.

8. Boli inflamatorii pelvine (BIP)

BIP este cauzată de o infecție bacteriană la nivelul organelor reproductive feminine. Aceasta include ovarele, uterul, trompele uterine și colul uterin. Poate fi declanșat de o ITS. Tratamentul implică de obicei antibiotice orale, dar în cazuri severe, pot fi necesare antibiotice intravenoase.

9. Prostatita

Aceasta se referă la o umflare a prostatei. Poate provoca urinări dureroase și dureri la nivelul abdomenului inferior. Prostatita se poate curăța singură sau poate necesita antibiotice.

10. Epididimita

Aceasta este o infecție bacteriană sau cu transmitere sexuală care provoacă inflamația epididimului sau a tubului care stochează și transportă sperma din testicule. Această afecțiune poate fi cauzată de o vătămare sau infecție. Poate fi tratată cu antibiotice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel