Din cuprinsul articolului
Ce cauze are la baza mirosul puternic al transpiratiei? Contactează imediat medicul dacă simți brusc un iz de fructe
Transpirația în general nu are miros. Sursele principale ale transpirației sunt apa și sarea. Mirosul neplăcut de la subraț nu este cauzat de transpirăție, ci de bacteriile care sunt atrase de zonele în care corpul transpiră cel mai mult.
Deoarece zonele corpului care conțin glande apocrine tind să fie locuri calde și cu pliuri, umezeala le poate face să devină un mediu propice pentru reproducerea bacteriilor care provoacă mirosul corporal atât de neplăcut. La oameni, glandele apocrine se găsesc doar în anumite zone de pe corp: axile (subraț), mameloane și areola sânilor, canalul urechii, pleoape, zona perianală și anumite părți ale organelor genitale externe, potrivit doc.ro.
Cauzele mirosului neplăcut al transpirației
1. Bromhidroza
Boala este cauzată de o disfuncție a glandelor sudoripare. Bromhidroza este în general legată de glandele sudoripare apocrine și de descompunerea bacteriilor. Cu toate acestea, uneori, glandele ecrine pot să ducă la apariția acestui miros fetid, cum ar fi atunci când înmoaie proteina de keratină de pe suprafața pielii sau atunci când persoana a consumat anumite alimente (ceapă, usturoi, varză, broccoli etc.).
2. Moștenirea genetică
Potrivit unei publicații științifice a Universității Columbia, genele joacă un rol important în modul în care o persoană transpiră. În ceea ce privește transpirația cu miros puternic și neplăcut, acest lucru este important, deoarece cu cât mai multă transpirație este secretată de glandele sudoripare, cu atât mai mult se dezvoltă bacteriile. Mai multe bacterii care se hrănesc cu transpirația înseamnă mai multe deșeuri eliminate iar, mai departe, rezultatul este un miros și mai puternic.
3. Alimentația
Anumite alimente și băuturi pot intensifica mirosul transpirației. Aceeași publicație scrie că alimentele care au un miros puternic, cum ar fi ceapa, usturoiul, curry-ul și alte condimente puternic mirositoare pot face ca transpirația să aibă un miros specific. Pe același principiu, mirosurile cafeinei, alcoolului și tutunului pot fi eliminate prin transpirație.
Specialiștii subliniază că oamenii care țin în mod excesiv diete pot să dezvolte un miros corporal puternic care se evidențiază prin transpirație. Acest lucru se întâmplă atunci când organismul își arde propria grăsime și propriile proteine atunci când nu are o hrană adecvată. De asemenea, o dietă bogată în carne se poate însoți cu un miros mai neplăcut al corpului față de cel al persoanelor care nu consumă carne.
4. Unele boli
Uneori, bromhidroza poate fi cauzată de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul, deoarece aceste boli sunt asociate cu alte afecțiuni care încurajează dezvoltarea bacteriilor. Una dintre aceste afecțiuni este hiperhidroza, care înseamnă transpirație excesivă. Mediul extrem de umed creat de hiperhidroză dă naștere unor condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.
Diabetul, de exemplu, produce un miros asemănător cu al acetonei, deoarece corpul fie are depozite reduse de insulină, fie are o rezistență la insulină. Fără insulină, corpul nu procesează zahărul și începe să își ardă propria grăsime în locul acesteia. Și afecțiunile hepatice, dar și cele renale pot produce o transpirație cu un miros puternic.
Dacă ai diabet și simți brusc un miros de fructe în respirație, de tipul merelor fermentate, însoțit de urinare frecventă și un nivel foarte ridicat de glucoză în sânge, contactează imediat medicul: cetoacidoza diabetică este o urgență medicală.
Unele tipuri de infecții ale pielii sau afecțiuni care ar putea provoca un miros neplăcut includ:
– trichomycosis axillaris, o infecție bacteriană a foliculilor de păr de la subraț;
– eritrasma, o infecție bacteriană superficială a pielii;
– intertrigo, o erupție cutanată care poate deveni mirositoare în prezența unei infecții secundare suprapuse;
Stresul și anxietatea pot declanșa, de asemenea, transpirație excesivă. Potrivit unor studii, hiperhidroza și stresul sunt conectate. Mulți oameni care dezvoltă această afecțiune suferă de stres, mai ales dacă transpirația excesivă le afectează stima de sine sau încrederea. Hiperhidroza este adesea diagnosticată la persoanele cu afecțiuni de natură psiho-emoțională, cum ar fi anxietatea socială, care poate influența debutul acesteia.
5. Menstruația
Și femeile aflate cu câteva zile înainte de menstruație sau la menstruație pot transpira mai mult decât de obicei.
Cercetările au arătat că femeile cu fertilitate ridicată produc un miros diferit la menstruație, perceput a fi mai atractiv pentru bărbați decât al celor cu fertilitate scăzută. Despre acest miros chiar s-a sugerat că ar influența pozitiv interacțiunile femeilor cu alte femei.
Alteori, fluctuațiile hormonale pot provoca o modificare a mirosului corporal sau a mirosului vaginal. Acest lucru nu este neapărat neplăcut, ci doar diferit.
6. Infecțiile vaginale
Mai multe infecții, cum ar fi o infecție parazitară vaginală sau vaginoza bacteriană, pot provoca o schimbare bruscă a mirosului vaginal. Alte tipuri de infecții care apar în afara vaginului pot provoca, de asemenea, o modificare a mirosului corporal în zona afectată.
Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă infecție vaginală la femeile aflate la vârsta fertilă și produce adesea un miros asemănător celui de pește. Tricomoniaza, un tip de infecție cu transmitere sexuală parazitară, nu are adesea simptome, dar poate schimba mirosul vaginal. Secreția vaginală poate mirosi urât în acest caz, își poate schimba culoarea sau poate deveni spumoasă.
7. Piciorul de atlet
Dacă la nivelul picioarelor (mai ales între degete) apare o erupție cutanată însoțită de mâncărimi și de un miros urât, este posibil ca persoana afectată să fi dezvoltat o infecție fungică des întâlnită numită picior de atlet. Ciuperca prosperă în mediul cald și umed al pantofilor și șosetelor, iar transpirația picioarelor capătă un miros foarte deranjant.