Din cuprinsul articolului
Ce câștigi în 2025? Economia globală, afectată din cauza deciziilor luate de Donald Trump, președintele SUA, avertizează experții.
Noi provocări în 2025. Instabilitatea geopolitică, progresele tehnologice și evoluția tendințelor existente vor contura viitorul economiei, potrivit unei analize realizate de XTB România, care analizează mediul macroeconomic, ratele de schimb, piețele de acțiuni, companiile cheie și piața cripto.
Inflația va scădea petrolul la 50 de dolari pe baril sub conducerea Trump?
Dacă Donald Trump pune în aplicare propunerile sale economice radicale, inclusiv stimulente fiscale și deportări în masă, acestea ar putea crește presiunile inflaționiste și destabiliza piețele financiare. O implementare parțială a programului său economic ar putea duce la inflație mai mare și la o încetinire a creșterii economice globale. Pe scurt, deși lumea pare să revină la un anumit grad de normalitate după ani tulburi, revenirea lui Trump introduce incertitudini.
Cererea globală de combustibil
Iar cât despre petrol…În 2025, OPEC+ va restabili treptat producția, iar Donald Trump va încuraja producătorii americani să crească oferta. Cererea globală de combustibil va crește, dar o scădere a prețului petrolului la 50 de dolari pe baril, cauzată de supraoferta, ar putea duce la reacții din partea producătorilor arabi și americani.
Conform previziunilor Administrației Informațiilor Energetice, cererea globală de combustibil în 2025 va fi în medie de 104,35 milioane barili pe zi, marcând o creștere de 1,2 milioane de barili pe zi față de 2024, citează alephnews.ro.
Bitcoin în 2025
Conform datelor actuale on-chain, se preconizează că în 2025 criptomonedele mai mici vor înregistra o creștere mai puternică, în timp ce Bitcoin ar putea avea o creștere mai modestă față de alte monede alternative.
Dacă SUA implementează o politică de rezervă strategică Bitcoin, ar putea cumpăra 1 milion de BTC (aproximativ 5% din oferta totală) pe o perioadă de cinci ani, cu restricția ca aceste unități să nu fie vândute timp de cel puțin 25 de ani.
În 2024, criptomonedele au câștigat o atenție semnificativă în rândul investitorilor individuali, al mass-mediei și pe Wall Street.
Această creștere nu este surprinzătoare, având în vedere că prețul Bitcoin a crescut cu peste 115% în ultimul an, revenind cu aproape 650% de la minimele sale din 2022. Odată cu lansarea ETF-urilor Bitcoin în ianuarie 2024, unii dintre cei mai mari administratori de active din lume, inclusiv BlackRock și Fidelity, au introdus vehicule de investiții care acumulează Bitcoin într-un ritm neașteptat.
Arată o reținere în a vinde, chiar și în timpul corecțiilor periodice ale prețurilor. Așteptările pieței pentru 2025 sunt ridicate, în mare parte determinate de speculațiile legate de revenirea la putere a lui Donald Trump.