Zilele toride de vară merg perfect cu o felie, două sau chiar mai multe de pepene. Acest fruct răcoritor este printre preferințele românilor, însă medicul diabetolog Mihaela Ene ne explică de ce trebuie să îl mâncăm cu moderație și de ce nu este benefic să îl mâncăm seara.
„Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara”, a spus medicul.
Acest aspect este valabil pentru toate fructele, nu doar pentru pepene. Greșeala pe care o fac mulți oameni e că optează pentru un fruct atunci când își doresc o gustare ușoară de seară.
„Un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un căuș. Pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, nu are probleme cu greutatea, nu e o problemă să mănânce pe seară, să se răcorească, o felie e pepene sau un bol moderat de cireșe sau 2-3 caise. Însă excesul de aceste fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară seara pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a spus Ene.
Medicul spune că și persoanele cu diabet pot mânca fructe, în cantități moderate.
„Pot mânca și pepene, și struguri, și banane. Mulți diabetici fug de banane, dar mănâncă mere cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr. Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, prunele, perele, strugurii, acestea au undeva la 20% zaharuri și ar trebui consumate per porție cu aproximativ 100-125 de grame, adică atât cât încape într-un căuș. Există fructe cu 10-12% zahăr – mere, citrice, fructele de sezon, care se consumă la 200-250 de grame per porție. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. Două porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat medicul.
„Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.
Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.
„În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, a explicat Ene.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…