Ianurie e dedicată dietelor-minune, în februarie, pregătiţi-vă să faceţi faţă gripei, în martie, păziţi-vă de afecţiuni infecţioase, iar în octombrie luptaţi cu depresiile.
Ca să treceţi cu bine de problemele de sănătate pe care le-aţi putea avea de-a lungul anului, vă oferim o listă cu cele mai probabile afecţiuni care pot apărea în fiecare lună, dar şi soluţiile cele mai bune pentru a le face faţă.
- Ianuarie, luna kilogramelor în plus. Odată ce a luat sfârşit vacanţa de Sărbă tori, rândurile celor care trec pragul unui cabinet de nutriţie încep să se îngroaşe, iar sălile de fitness sunt şi ele luate cu asalt. „Clienţii vor diete-fulger, cu ajutorul cărora să slăbească rapid“, spune Lavinia Şoavă, nutriţio nist la Spi talul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, din Bucureşti. Specialiştii nu sunt însă adepţii unor astfel de diete. „Cei care nu obişnuiesc să facă mişcare, este musai să o ia treptat“, spune medicul.
Ca să slăbiţi, faceţi mişcare 30 de minute pe zi, de patru ori pe săptămână şi urmaţi o dietă bazată pe fructe, legume, carne slabă, lactate şi salate. - Februarie, luna gripei şi a răcelilor. Numărul de îmbolnăviri de gripă va fi mai mare anul acesta, susține preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. „În acest an, având în vedere și aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B, se estimează un număr mai mare, probabil, de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele două sezoane”, a precizat președintele SRM.Medicul mai spune că în acest sezon a crescut numărul celor care s-au vaccinat, însă nu este suficient pentru acoperirea țintei recomandată de OMS, informează Mediafax.
„Având în vedere că în ultimele săptămâni se înregistrează cazuri confirmate de gripă, putem aprecia că probabil sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie va fi vârful îmbolnăvirii de gripă, ca în fiecare an de altfel, cu mici decalaje”, a explicat Rafila.
Președintele SRM a considerat drept „un fapt îmbucurător” faptul că numărul de doze administrate este mai mare față de anul trecut cu 25%, „însă mai avem până la acoperirea țintei recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”.
Gripa este mult mai periculoasă pentru cei cu probleme cardiace. „Dacă sunteţi cardiaci, nu întrerupeţi exerciţiul fizic. Faceţi plimbări, chiar dacă este frig. Altfel, riscaţi să luaţi în greutate“, precizează medicul cardiolog Ionel Bratu.
- Martie, luna bolilor infecţioase. Primă vara se apropie, iar temperaturile mai scăzute sunt mai propice apariţiei unor boli infecţioase. Varicela este una dintre ele şi îi poate afecta atât pe copii, cât şi pe adulţii nevaccinaţi. „Virusul varicelei circulă în tot timpul anului, dar mai spre primăvară loveşte. Cei care transmit boala sunt în general copiii, care încep să iasă la joacă, prin parcuri“, explică medicul epidemiolog Emanoil Ceauşu, de la Spitalul „Victor Babeş“, din Bucureşti. Dacă nu v-aţi vaccinat copiii ori nu aţi făcut boala în copilărie, tot ce puteţi face este să urmaţi tratamentul prescris de medic.
- Aprilie şi mai, dezastru pentru alergici. Alergia la polen se poate declanşa la începutul lunii aprilie, când încep să înflorească arborii, şi atinge maximum de intensitate în luna mai. Tot ce puteţi face este să limitaţi contactul cu polenul. Ţineţi ferestrele închise, în special dimineaţa devreme şi seara târziu, când polenul explodează în atmosferă, faceţi duş şi spălaţi-vă părul imediat ce ajungeţi acasă şi nu uitaţi să luaţi după voi antihistaminice.
- Iunie atacă firele de păr. Soarele puternic, apa sărată a mării şi umiditatea din timpul verii vă pot distruge firele de păr. Acestea se pot înăspri, usca, decolora, despica. După numai trei zile de plajă, soarele vă poate distruge pelicula care vă protejează firele de păr. Sfatul specialiştilor este să purtaţi pălărie de soare, să folosiţi măşti protectoare, să cumpăraţi şampoane naturale cu cât mai puţini degresanţi şi parfumanţi şi să să nu vă uscaţi zilnic cu foehnul. Ideal ar fi să nu vă vopsiţi în această perioadă.
- Iulie aduce nopţi de nesomn. Din cauza căldurii, se dublează riscul de a suferi de insomnii. Dacă nu consideraţi că este nevoie să apelaţi la un terapeut, asiguraţi-vă un climat corespunzător pentru somn. Reglaţi temperatura camerei la maximum 21 de grade Celsius, ţineţi draperiile trase, nu consumaţi alcool sau cafea.
- August, luna accidentelor vasculare. Din cauza temperaturilor ridicate, creşte riscul trombozelor venoase (cheaguri care astupă vasele de la picioare) şi cel al infarcturilor. „Oamenii nu se hidratează, iar sângele devine vâscos, se formează cheaguri şi apare infarctul“, spune cardiologul Luminiţa Iliuţă de la Institutul C.C. Iliescu, din Bucureşti. Trombozele venoase de la picioare pot apărea şi din cazua călătoriilor cu avionul. „Când se stă mult în aceeaşi poziţie, sângele nu circulă bine. Din cauza aceasta se formează cheaguri“, explică cardiologul Luminiţa Iliuţă.
- Septembrie vine cu afecţiuni digestive. Ulcerul şi gastrita pot recidiva în această perioadă din cauza schimbării alimentaţiei. Dacă pe timpul verii aţi consumat în special salate, legume şi fructe, nu treceţi dintr-o dată la prăjeli, tocături, murături. Menţineţi un regim alimentar dietetic.
- Octombrie, luna depresiilor. Din 20 de persoane una riscă să facă depresie în această lună. Motivul este simplu: zilele încep să se scurteze, oamenii stau mai mult în casă. Sunt recomandate plimbările şi exerciţiile în aer liber.
- Noiembrie şi decembrie, propice infecţiilor respiratorii. Numărul virozelor respiratorii creşte considerabil în această perioadă, noiembrie şi decembrie fiind luni de vârf. Pentru a preveni îmbolnăvirea, pe lângă vaccinare, medicii de familie vă recomandă să evitaţi aglomeraţia şi frigul, să vă hidrataţi şi să mâncaţi bine, să ieşiţi la jogging.