Roșiile sunt ”alimente funcționale” care în afara calităților nutriționale exceptionale pe care le au, previn anumite boli și aduc beneficii importante pentru sănătate.
O roșie de dimensiune medie (aproximativ123 de grame) are 22 de calorii, 0 grame de grăsimi, 5 grame de carbohidrați și 1 gram de proteine. Tomatele sunt surse importante de vitamina A și C și acid folic. Ele conțin o mulțime de nutrienți și antioxidanți inclusiv acidul alfa-lipoic, licopen, colină, beta-caroten și luteină.
Acidul alfa-lipoic ajută organismul să tranforme glucoza în energie. Unele studii arată că acesta poate ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sînge, îmbunătățește vasodilatația, previne retinopatia în cazul diabeticilor și ajută la menținerea sănătății creierului.
Licopenul este substanța care dă culoarea roșie tomatelor. Numeroase cercetări au arătat că acest compus este un antioxidant bun și că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.Specialiștii de la Universitatea Harvard susțin că licopenul este o substanță ce poate acționa asupra radicalilor liberi diferit față de ceilalți antioxidanți și astfel este foarte eficient în neutralizarea acestora.
Alte efecte nedovedite ale licopenului sunt: scăderea colesterolului, stimularea sistemului imunitar și prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Colina este un nutrient important care vă ajută să aveți un somn liniștit, este impotant pentru mușhi și pentru memorie. Colina ajuta, de asemenea, la mentinerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase și la reducerea inflamației cronice.
Iată în ce boli sunt utile roșiile:
Cancer
Fiind o sursă excelntă de antioxidanți puternici precum vitamina c, roșiile combat efectele negative ale radicalilor liberi.
Cancerul de prostată: Un studiu, publicat în prestigioasa revistă medicală americană “Journal of National Cancer Institute”, arată faptul că bărbaţii care consumă frecvent tomate își reduc riscul de cancer de prostată cu aproximativ 40%.
Cancer colorectal: cercetătorii japonezi au demonstrat că prin consumul de beta-caroten, riscul de cancer colorectal scade.
Potrivit American Cancer Society, unele cercetări au demonstrat că persoanele care au o dietă bogată în tomate, sunt mai puțin predispuse să dezvolte anumite tipuri de cancer, în special cancer de prostată, de plămâni și stomac.
Boli de inimă
Fibrele, potasiul, vitamina C și colina din roșii mențin inima sănătoasă. Creșterea consumului de potasiu și reducerea celui de sodiu este cea mai importantă schimbare alimentară pe care o puteți face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit profesorului Mark Houston, director la Hypertension Institute, St. Thomas Hospital din Tennessee.
În cadrul unui studiu, persoanele care au consumat 4.069 miligrame de potasiu pe zi, și-au scăzut cu 49% riscul de deces din cauza unei boli de inimă.
Consumul crescut de potasiu este, de asemenea, asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral, combaterea pierderii masei musculare și osoase și prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Diabet
Studiile au arătat că pacienții cu diabet de tip 1 care consumă cantități mari de fibre alimentare , au niveluri mai scăzute de zahăr și cei care au diabet de tip 2 își îmbunătățesc nivelul de glucoză, de lipide și de insulină. O ceașcă de roșii cherry conțin aproximativ 2 grame de fibre.
Constipație
Consumarea alimentelor bogate în apă și fibre, precum tomatele menține nivelul de hidratare. Fibrele sunt esențiale pentru prevenirea constipației.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…