Sari la conținut

Ce boli poți lua din toaletele publice? Atenție! Nu ai fi ghicit niciodată

toaleta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Bărbat concediat pentru pauzele prea lungi la toaletă

Deși nu preferăm să frecventăm toaletele publice, uneori nu avem de ales. Cu toate acestea, este important să știm care sunt riscurile și cum le putem diminua.

Specialiștii susțin că este mult mai riscant să nu mergem la timp la toaletă, decât să o facem. A menține materiile nefolositoare în organism nu este o soluție și ar trebui să evităm să facem acest lucru pe cât posibil.

Cu atât mai mult, acest lucru nu este necesar dacă putem reduce riscurile de a folosi o toaletă publică.

Boli frecvente pe care le poți lua de la toaletă

Gastroenterită

Gastroenterita se poate lua la toaletă, iar riscul este chiar foarte mare. Virusul este prezent în scaun, ceea ce înseamnă că este foarte ușor să te contaminezi dacă atingi capacul de toaletă sau butonul de activare a apei.

De asemenea, dacă nu închidem capacul de toaletă când tragem apa, microbii se ridică în aer până la 25 de centimetri deasupra toaletei, iar virusul se găsește pe butonul pentru jetul de curățare, pe pereții și colacul WC-ului, dar și în alte locuri, în funcție de configurația încăperii. Astfel, este necesar să te speli pe mâini și înainte și după utilizarea toaletei.

Infecții cu transmitere sexuală? … UN MIT

Posibilitatea de a obține o infecție cu transmitere sexuală (ITS) la WC provoacă anxietate unora dintre persoane, care își imaginează că se pot îmbolnăvi de pe scaunul de toaletă, notează ziarmedical.ro.

Adesea, bolile cu transmitere sexuală se răspândesc de la mucoasă la mucoasă. Astfel, este necesar să existe un contact intim și direct cu un partener infectat pentru a fi contaminat, în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, riscul nu este 0, deci medicii nu ne sfîtuiesc să ne așezăm pe toaletă fără precauții, deoarece am putea lua contact cu mulți alți germeni.

Cum reducem riscul îmbolnăvirii?

Este posibil să scăpăm de viruși înainte de a ne îmbolnăvi dacă respectăm regulile de igienă. Astfel, este necesar să ne spălăm pe mâini (cel puțin douăzeci de secunde) înainte și după utilizarea vasului de toaletă!

Evitați să atingeți scaunul de toaletă: acoperiți-l cu hârtie igienică înainte de utilizare, dar mai ales fără a-l atinge cu mâinile.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel