Din cuprinsul articolului
Un stomac balonat se simte strâns, plin și adesea dureros. S-ar putea să vă simțiți balonat chiar dacă nu aveți un abdomen destins. Balonarea este de obicei o problemă digestivă, deși hormonii și stresul joacă, de asemenea, un rol. Uneori există o condiție medicală de bază.
Un stomac umflat este în primul rând o senzație de strângere, presiune sau plinătate în burtă. Poate fi sau nu însoțit de un abdomen vizibil destins (umflat). Senzația poate varia de la ușor inconfortabil la intens dureroasă.
De obicei, dispare după un timp, dar pentru unii oameni, este o problemă recurentă.
Problemele digestive și fluctuațiile hormonale pot provoca balonare ciclică. Dacă stomacul umflat nu dispare, ar trebui să solicitați asistență medicală pentru a determina cauza.
Cea mai frecventă cauză a durerilor de stomac și a balonării este excesul de gaze intestinale.
Dacă aveți stomacul umflat după masă, poate fi o problemă digestivă. Ar putea fi la fel de simplu că mănânci prea mult și prea repede sau ai putea avea o intoleranță alimentară sau o altă afecțiune care provoacă acumularea de gaze și conținutul digestiv.
Ciclul menstrual este o altă cauză comună a balonării temporare. Uneori, un stomac umflat poate indica o afecțiune medicală mai gravă.
Între 10% și 25% dintre persoanele altfel sănătoase se plâng de balonare abdominală ocazională.
Până la 75% își descriu simptomele ca fiind moderate până la severe. Aproximativ 10% spun că o experimentează în mod regulat.
Printre cei diagnosticați cu sindrom de colon iritabil (IBS), acesta poate fi de până la 90%.
Până la 75% dintre femei se confruntă cu balonare înainte și în timpul menstruației.
Doar 50% dintre persoanele care suferă de balonare raportează, de asemenea, un abdomen destins.
Gazul este un produs secundar natural al digestiei, dar prea mult gaz intestinal înseamnă că digestia dumneavoastră este greșită.
În timp ce puteți ingera gaze înghițind aer sau consumând băuturi carbogazoase, aceste gaze scapă în mare parte prin eructație înainte de a ajunge în intestine.
Gazele din intestine sunt produse în mare parte de bacteriile intestinale care digeră carbohidrații, într-un proces numit fermentație.
Dacă are loc prea multă fermentație, este pentru că prea mulți carbohidrați nu au fost absorbiți în mod natural mai devreme în procesul digestiv, înainte de a ajunge la acele bacterii intestinale. Asta ar putea fi din mai multe motive. Poate ai mâncat prea mult, prea repede pentru o digestie corectă. Sau este posibil să aveți o intoleranță alimentară specifică sau o boală gastrointestinală (GI). Unele cauze posibile includ:
Acestea pot include solide, lichide și gaze. Conținutul digestiv se poate acumula în sistemul dumneavoastră digestiv atunci când există o rezervă sau o restricție în tractul digestiv sau când mușchii care mișcă conținutul digestiv sunt cumva afectați.
Orice acumulare de conținut digestiv de-a lungul tractului digestiv va lăsa mai puțin spațiu pentru procesarea cantităților normale de gaz. De asemenea, lasă mai puțin spațiu pentru alte lucruri în abdomen, inclusiv pentru fluidele circulatorii și grăsimea, făcând totul să se simtă mai strâns. Cauzele acumularii pot include:
Poate ați observat că balonarea stomacului urmează un ciclu diferit – nu atât ciclul digestiv, cât ciclul menstrual. Dacă da, nu ești singura.
Aproximativ 3 din 4 femei spun că suferă de balonare abdominală înainte și în timpul menstruației. Balonarea este, de asemenea, o plângere frecventă în timpul fluctuațiilor hormonale ale perimenopauzei.
Hormonii feminini merită o mențiune specială atunci când vine vorba de balonarea stomacului, deoarece pot afecta balonarea din mai multe unghiuri – lichide, gaze, suport digestiv – și, de asemenea, sensibilitatea ta la aceste lucruri.
În primul rând, estrogenul cauzează retenția de apă. Când estrogenul crește și progesteronul scade, veți observa balonare din cauza lichidelor. Acest lucru, pe lângă volumul crescut al uterului chiar înainte de menstruație, vă poate oferi un stomac umflat. Dar hormonii interacționează și cu sistemul tău digestiv. Estrogenul și progesteronul pot provoca gaze intestinale fie prin încetinirea, fie prin accelerarea motilității. Receptorii de estrogen din tractul gastro-intestinal vă afectează, de asemenea, sensibilitatea viscerală – ceea ce vă face să vă simțiți balonat.
Balonarea care vine și pleacă este de obicei digestivă, hormonală sau ambele. Aceste cauze vă pot face să vă simțiți în general rău și obosit. Atâta timp cât simptomele tale dispar, probabil că nu sunt grave.
Dar dacă stomacul tău umflat nu dispare sau se agravează sau dacă aveți alte simptome de boală gravă, cum ar fi febră sau vărsături, ar trebui să solicitați asistență medicală pentru a exclude alte cauze medicale. Acestea pot include:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…