Din cuprinsul articolului
Un stomac balonat se simte strâns, plin și adesea dureros. S-ar putea să vă simțiți balonat chiar dacă nu aveți un abdomen destins. Balonarea este de obicei o problemă digestivă, deși hormonii și stresul joacă, de asemenea, un rol. Uneori există o condiție medicală de bază.
Ce este un stomac balonat?
Un stomac umflat este în primul rând o senzație de strângere, presiune sau plinătate în burtă. Poate fi sau nu însoțit de un abdomen vizibil destins (umflat). Senzația poate varia de la ușor inconfortabil la intens dureroasă.
De obicei, dispare după un timp, dar pentru unii oameni, este o problemă recurentă.
Problemele digestive și fluctuațiile hormonale pot provoca balonare ciclică. Dacă stomacul umflat nu dispare, ar trebui să solicitați asistență medicală pentru a determina cauza.
De ce este stomacul meu balonat?
Cea mai frecventă cauză a durerilor de stomac și a balonării este excesul de gaze intestinale.
Dacă aveți stomacul umflat după masă, poate fi o problemă digestivă. Ar putea fi la fel de simplu că mănânci prea mult și prea repede sau ai putea avea o intoleranță alimentară sau o altă afecțiune care provoacă acumularea de gaze și conținutul digestiv.
Ciclul menstrual este o altă cauză comună a balonării temporare. Uneori, un stomac umflat poate indica o afecțiune medicală mai gravă.
Cât de frecventă este balonarea stomacului?
Între 10% și 25% dintre persoanele altfel sănătoase se plâng de balonare abdominală ocazională.
Până la 75% își descriu simptomele ca fiind moderate până la severe. Aproximativ 10% spun că o experimentează în mod regulat.
Printre cei diagnosticați cu sindrom de colon iritabil (IBS), acesta poate fi de până la 90%.
Până la 75% dintre femei se confruntă cu balonare înainte și în timpul menstruației.
Doar 50% dintre persoanele care suferă de balonare raportează, de asemenea, un abdomen destins.
Ce cauzează balonarea în stomac?
Gaz intestinal
Gazul este un produs secundar natural al digestiei, dar prea mult gaz intestinal înseamnă că digestia dumneavoastră este greșită.
În timp ce puteți ingera gaze înghițind aer sau consumând băuturi carbogazoase, aceste gaze scapă în mare parte prin eructație înainte de a ajunge în intestine.
Gazele din intestine sunt produse în mare parte de bacteriile intestinale care digeră carbohidrații, într-un proces numit fermentație.
Dacă are loc prea multă fermentație, este pentru că prea mulți carbohidrați nu au fost absorbiți în mod natural mai devreme în procesul digestiv, înainte de a ajunge la acele bacterii intestinale. Asta ar putea fi din mai multe motive. Poate ai mâncat prea mult, prea repede pentru o digestie corectă. Sau este posibil să aveți o intoleranță alimentară specifică sau o boală gastrointestinală (GI). Unele cauze posibile includ:
- Malabsorbția carbohidraților. Mulți oameni au dificultăți în digerarea anumitor carbohidrați (zaharuri). Unii vinovați obișnuiți includ lactoza, fructoza și carbohidrații din grâu și fasole. Este posibil să aveți o intoleranță sau este posibil să aveți doar dificultăți generale care fac corpul dumneavoastră să se lupte mai mult cu carbohidrații mai tari. Un nutriționist sau un specialist GI vă poate ajuta să vă izolați sensibilitățile dietetice.
- Creșterea bacteriană intestinală subțire (SIBO). Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile intestinale din colon se revarsă în intestinul subțire. Creșterea excesivă a acestor bacterii poate copleși și alte bacterii care sunt menite să le echilibreze. Unele bacterii absorb efectiv gazele produse de altele, dar prea multe de un fel și nu suficiente de alt fel pot distruge acest echilibru.
- Tulburări digestive funcționale. IBS și dispepsia funcțională sunt diagnosticate atunci când corpul tău se luptă mai mult cu digestia din motive inexplicabile. Simptomele includ adesea gaze și balonare după masă. Fii atent la simptomele clasice de alarmă, cum ar fi diaree sau constipație, greață, vărsături, febră, sângerare, anemie și scădere în greutate neintenționată.
- Hipersensibilitate viscerală. Unii oameni simt că sunt gazoși și umflați chiar și atunci când volumul lor de gaz este normal. Această afecțiune se corelează adesea cu IBS și alte tulburări care implică căile neuronale de la intestin la creier. Unii oameni chiar dezvoltă o hiperreacție musculară pentru a face mai mult loc în cavitatea abdominală pentru gaze (disinergie abdominofrenă). Mușchii lor abdominali se relaxează și ies în afară în prezența gazului, chiar și atunci când volumul real este normal.
Conținutul digestiv
Acestea pot include solide, lichide și gaze. Conținutul digestiv se poate acumula în sistemul dumneavoastră digestiv atunci când există o rezervă sau o restricție în tractul digestiv sau când mușchii care mișcă conținutul digestiv sunt cumva afectați.
Orice acumulare de conținut digestiv de-a lungul tractului digestiv va lăsa mai puțin spațiu pentru procesarea cantităților normale de gaz. De asemenea, lasă mai puțin spațiu pentru alte lucruri în abdomen, inclusiv pentru fluidele circulatorii și grăsimea, făcând totul să se simtă mai strâns. Cauzele acumularii pot include:
- Constipație. Este posibil să aveți constipație ocazională din cauza dietei sau a factorilor stilului de viață sau este posibil să aveți constipație cronică din cauza unei afecțiuni subiacente. Scaunul de rezervă în colon face ca alimentele recent digerate să rămână mai mult timp în intestine, așteptând să coboare. Totul se extinde pentru a conține volumul suplimentar, ducând la balonare.
- Obstrucții intestinale. Când nu există excremente de rezervă care vă obstrucționeaze intestinele, ar putea fi ceva mai grav. Atât intestinul gros, cât și cel subțire pot fi blocate de tumori, țesut cicatricial, stricturi, stenoză sau hernii. Bolile inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și diverticuloza, pot afecta părți ale intestinului subțire, creând stricturi care îngustează trecerea conținutului digestiv.
- Tulburările de motilitate pot provoca constipație sau pur și simplu pot face ca totul să se miște mai încet prin tractul digestiv. Acestea sunt de obicei tulburări ale mușchilor și nervilor care simt conținutul digestiv în tractul digestiv. Exemplele includ pseudo-obstrucția intestinală, o afecțiune care imită efectele unei obstrucții atunci când nu există, gastropareza, paralizia parțială a mușchilor stomacului și disfuncția planșeului pelvin.
- Creștere recentă în greutate. Greutatea câștigată în ultimul an tinde să ajungă mai întâi la burtă. Dacă ai îngrășat zece kilograme sau mai mult, probabil că îți va afecta volumul abdominal. Acest lucru înseamnă mai puțin spațiu pentru procesele digestive normale, astfel încât chiar și o masă normală vă poate face să vă simțiți anormal de balonat în timpul digestiei. Uneori, creșterea în greutate implică și retenția de apă, ceea ce te poate face să te simți umflat cu lichide în stomac și în alte părți.
Hormonii
Poate ați observat că balonarea stomacului urmează un ciclu diferit – nu atât ciclul digestiv, cât ciclul menstrual. Dacă da, nu ești singura.
Aproximativ 3 din 4 femei spun că suferă de balonare abdominală înainte și în timpul menstruației. Balonarea este, de asemenea, o plângere frecventă în timpul fluctuațiilor hormonale ale perimenopauzei.
Hormonii feminini merită o mențiune specială atunci când vine vorba de balonarea stomacului, deoarece pot afecta balonarea din mai multe unghiuri – lichide, gaze, suport digestiv – și, de asemenea, sensibilitatea ta la aceste lucruri.
În primul rând, estrogenul cauzează retenția de apă. Când estrogenul crește și progesteronul scade, veți observa balonare din cauza lichidelor. Acest lucru, pe lângă volumul crescut al uterului chiar înainte de menstruație, vă poate oferi un stomac umflat. Dar hormonii interacționează și cu sistemul tău digestiv. Estrogenul și progesteronul pot provoca gaze intestinale fie prin încetinirea, fie prin accelerarea motilității. Receptorii de estrogen din tractul gastro-intestinal vă afectează, de asemenea, sensibilitatea viscerală – ceea ce vă face să vă simțiți balonat.
Alte cauze
Balonarea care vine și pleacă este de obicei digestivă, hormonală sau ambele. Aceste cauze vă pot face să vă simțiți în general rău și obosit. Atâta timp cât simptomele tale dispar, probabil că nu sunt grave.
Dar dacă stomacul tău umflat nu dispare sau se agravează sau dacă aveți alte simptome de boală gravă, cum ar fi febră sau vărsături, ar trebui să solicitați asistență medicală pentru a exclude alte cauze medicale. Acestea pot include:
- Ascita. Aceasta este o acumulare treptată de lichid în cavitatea abdominală. Este de obicei cauzată de o boală hepatică și uneori de insuficiență renală sau insuficiență cardiacă.
- Insuficiență pancreatică. Acesta este un fel de disfuncție pancreatică în care pancreasul tău nu mai poate produce suficiente enzime digestive pentru a-și îndeplini funcția în procesul digestiv.
- Inflamație a stomacului (gastrită) sau a intestinelor (enterite). Aceasta este de obicei cauzată de o infecție bacteriană (de obicei, infecție cu H. pylori) sau de consumul prea mult de alcool. Poate fi legat și de ulcerul peptic.
- Cancer (ovarian, uterin, de colon, pancreatic, stomacal sau mezenteric). Controalele anuale cu medicul dumneavoastră primar sunt importante pentru depistarea cancerului.