Din cuprinsul articolului
Sangerarile nazale. Epistaxis sau sângerarea nazală este o boală de sine stătătoare. Apare atunci când pierdeți sânge din țesutul care căptușește interiorul nasului. O combinație între aerul uscat și micile vase de sânge care căptușesc suprafața interioară a nasului provoacă adesea sângerări nazale.
Există măsuri simple pe care le puteți lua pentru a le trata și preveni. Când apar, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji, însă la persoaneletrecute de 45 de ani este un simptom de boală, potrivit my.clevelandclinic.org.
Sângerările nazale sunt adesea considerate o tulburare a copilăriei, dar și adulții pot experimenta acest fenomen. Medicii spun că acest simptom la vârstnici poate însemna hipertensiune arterială sau alte afecțiuni în care există o creștere a tensiunii arteriale.
Potrivit medicilor, „tensiunea arterială poate crește, de exemplu, atunci când zburați cu avionul sau când urcați la o altitudine mare în munți – toate acestea pot duce și la problema menționată”, a împărtășit expertul. De asemenea, aparitia sa la adulti poate insemna o inima bolnava sau patologii vasculare.
Alte cauze: tulburările de coagulare sau deficitul de vitamina K
Pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 80 de ani: coagularea sângelui poate dura mai mult la mijlocul vieții și la adulții în vârstă. Acești adulți sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea hipertensiune arterială , ateroscleroză (întărirea pereților arterelor) sau o tulburare de sângerare .
Alte cauze includ:
- prezența unui corp străin în cavitatea nazală;
- leziuni ale nasului;
- tumori;
- boli inflamatorii (sinuzită, rinită, SARS, gripă și o serie de altele);
- anomalii congenitale în dezvoltarea vaselor de sânge;
- inhalarea aerului uscat din interior;
- operații în cavitatea nazală;unui recipient de oxigen;
- utilizarea necontrolată a medicamentelor vasoconstrictoare în nas sau abuzul de alcool;
- activitate fizică crescută.
Alte boli cauzate de sângerările nazale: boli ale sistemului circulator; efecte secundare ale luării anumitor medicamente; insuficienta cardiaca; profesii asociate cu schimbări bruște de presiune (pilot, alpinist, scafandru și altele); permeabilitate crescută a pereților vaselor alergie; Una dintre cele mai frecvente cauze ale epistaxisului este pereții slabi ai vaselor cavității nazale și uscarea membranei mucoase a cavității nazale.
Pentru unii oameni, doar să-și frece nasul tare sau să-și sufle nasul este suficient pentru a-l face să sângereze. Destul de des, sângerarea la adulți vine cu hipertensiune arterială, precum și cu modificări bruște ale presiunii atmosferice. O altă cauză frecventă a sângerărilor nazale este deteriorarea mecanică.
Medicii atenționează: „dacă un adult începe să aibă sângerări nazale din ce în ce mai frecvente, ar trebui să facă o programare la medic, să se consulte și să fie examinat. Când acordați primul ajutor în astfel de situații, capul nu trebuie înclinat înapoi – este mai bine să puneți ceva rece pe nas, de exemplu, gheață învelită într-un prosop sau un pachet cu un produs de la congelator.