Ce boli poate moșteni o femeie de la mama ei?

O mamă ține copilul în pântece timp de nouă luni. În întregul proces, de la formarea fătului până la dezvoltarea copilului, o mamă dă mult copilului. Copilul primește hrana din alimentele pe care le mănâncă mama. În timp ce sănătatea bebelușului depinde de mamă, există și anumite riscuri asociate în special cu fetițele. Datorită genelor lor, fetele pot dezvolta anumite boli pe care le au mamele lor. Acestea se numesc boli genetice. Acest lucru pune, de asemenea, generațiile viitoare sub riscul acestor boli.

Bolile genetice sunt cele care pot fi transmise din generație în generație în familii prin intermediul genelor. Asta nu înseamnă că dacă părinții tăi au o boală, tu o vei avea. Mai degrabă înseamnă că este cel mai probabil să faci acea boală. Dar puteți controla astfel de boli genetice luând unele măsuri de precauție și apelând la sfatul medicului la momentul potrivit.

Cancer mamar

sursa foto: Doctorul Zilei

Cancerul este o boală genetică deoarece afectează direct celulele. Prin urmare, dacă vreunul dintre bărbații și femeile din relația ta de sânge are cancer de sân, atunci tu și următoarea generație este probabil să îl faceți.

Dacă cineva din familia dumneavoastră a fost afectat de această boală, ar trebui să vă faceți testul mamografic la fiecare 2 ani după vârsta de 35 de ani.

Tratamentul mastectomiei profilactice poate reduce riscul de cancer în cazul cancerului de sân în istoricul familial.

Migrenă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vei fi surprins să afli că migrena este o boală care este cel mai probabil să ajungă la generația următoare. Dacă mama ta are o problemă de migrenă, probabil că ai cu 70 până la 80% mai multe șanse de a dezvolta boala.

De aceea migrena este o boală cu care se luptă multe femei. Femeile au, de asemenea, mai multe șanse de a face migrene, deoarece femeile au o mulțime de modificări hormonale în timpul menstruației și a sarcinii.

Menopauza precoce

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vârsta menopauzei este în general luată în considerare după 51 de ani. Dar dacă mama ta a avut menopauză înainte de această vârstă, este mai probabil să ai menopauză în jurul aceleiași vârste.

Cercetările sugerează că 1 din 20 de femei este astfel, încât menopauza apare la 46 de ani sau chiar mai devreme. Deși nu puteți face nimic pentru a crește timpul de apariție a menopauzei, puteți consulta un medic pentru a afla cum puteți preveni bolile după menopauză.

Boli de inimă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bolile de inimă precum atacul de cord, insuficiența cardiacă, stopul cardiac etc. sunt boli care au șanse mai mari să intre în generația următoare.

Dacă mama ta are o boală legată de inimă, atunci ai șanse de aproximativ 20% să o faci. În plus, familiile cu antecedente de boli de inimă sunt mai predispuse la accident vascular cerebral.

Atât bolile de inimă, cât și accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de aproape una, și anume îngustarea sau blocarea arterelor.

Alzheimer și demență

Alzheimer și demența sunt, de asemenea, boli care pot ajunge la generația următoare prin intermediul genelor.

Dacă mama ta suferă de Alzheimer sau demență, probabil că este cu 30 până la 50 la sută mai mare șansa să dezvolți și tu. Pentru a evita acest lucru, trebuie să vă luați măsuri cu mult timp înainte.

Includeți în alimentație nuci, legume, fructe proaspete și fructe uscate. Faceți exerciții zilnic. În afară de aceasta, după vârsta de 40 de ani, întâlniți-vă cu medicul și faceți-vă un test. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, puteți reduce riscul de Alzheimer cu până la 20%.

 

Recent Posts

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 minute ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

34 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

o oră ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

2 ore ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

3 ore ago

Citeste si: