Sari la conținut

Ce boli poate ascunde durerea de cap. Mergeți la neurolog de urgență dacă are aceste caracteristici

Jumătate din populația adultă a planetei suferă de diverse forme de dureri la nivelul capului, iar majoritatea oamenilor sunt diagnosticați complet eronat, arată un raport lansat recent de Organizația Mondială a Sănătății.

Afecțiunea, aparent banală, are efecte dezastruoase asupra vieții de zi cu zi: lipsa concentrării la locul de muncă, izolarea de prieteni sau deteriorarea relațiilor sexuale. În 15% din cazuri, durerile chinuitoare nu dispar decât după vârsta a treia.

„E o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâte tipuri sub care se prezintă durerea de cap”, atrage atenția prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din București.

Potrivit acestuia, migrena rămâne cea mai temută formă a durerilor de cap, dar și cea mai ușor de depistat. Cu un spectru specific de simptome precum pulsații dureroase doar pe o jumătate a craniului, roșeață oculară și, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate și persistă câteva zeci de ani.  “Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații, una din trei având migrene de la vârsta când apare primul ciclu menstrual și până la menopauză”, arată doctorul Popa.

Cauzele acestei suferințe, explică specialistul, sunt adânc înrădăcinate în materialul genetic al fiecărui individ, astfel că doar tratamentele personalizate dau roade. “Există peste 400 de substanțe folosite împotriva migrenei pentru că  oameni cu patologii similare răspund diferit la aceeași medicație. Cea mai eficientă s-a dovedit a fi ergotamina, prezentă sub formă de supozitoare. Alții se jură că o simplă cană de cafea le potolește episoadele de migrenă”, detaliază medicul Constantin Popa.

Cefaleea, o altă formă a durerii de cap, apare cu precădere în perioadele stresante și afectează peste 70% din populația lumii, spun cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile, iar pacienții o descriu ca pe o “bandă invizibilă strânsă în jurul capului și gâtului”. Durerile nu sunt atât de puternice ca în cazul migrenei și trec ușor cu medicamente de genul ibuprofenului sau aspirinei.

Sub umbrela durerilor de cap se ascund însă mult mai multe afecțiuni. Infecțiile dentare, otitele sau glaucomul sunt doar câteva dintre bolile care debutează cu dureri la nivelul scalpului, dar care, în lipsa unei examinări amănunțite, pot trece drept migrene. ”Înainte să se întrebe dacă au ceva la cap, pacienții ar trebui să treacă mai întâi pe la oftalmolog, la dentist etc. Glaucomul, spre exemplu, începe cu dureri de frunte din cauza tensiunii intraoculare, dar cedează imediat la administrarea de pilocarpină”, mai arată neurologul Constantin Popa.

Puțini știu însă că supradozajul cu analgezice, o greșeală pe care o face 5% din populația globului care suferă de dureri de cap, este de asemenea o sursă frecventă a puseurilor de durere.

Medicii neurologi atrag atenția că disconfortul prelungit trădează lucruri mai grave, ca anevrismul sau tumori cerebrale și care, înainte de a-și lăsa amprenta asupra sănătății, distrug puțin câte puțin calitatea vieții. Durerile intense îngreunează concentrarea la lcoul de muncă, persoanele afectate devin ușor iritabile chiar și cu cei apropiați și nu mai sunt atât de dispuși să facă dragoste cu partenerul de viață.

Simptomele care trebuie să te trimită la o consultație cu medicul neurolog:
– Dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
– Cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;
– Dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
– Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săptămână pentru cefalee;
– Dacă cefaleea apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;
– Dacă știi că ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, își schimbă localizarea, doare mai des, mai intens).

“Pentru o diagnosticare cât mai corectă este important să descrieți simptomele și caracteristicile cefaleei cât mai complet – durată, intensitate, factori agravanți etc.
Evaluarea neurologică poate include și efectuare de CT sau RMN cerebral, dacă medicul consideră că este o problemă a sistemului nervos central. În plus, specialistul poate recomanda efectuarea de analize de sânge, examen oftalmologic sau chiar puncție lombară.”, adaugă dr. Ana Ghițoiu.

Simptome care necesită evaluare neurologică de urgență:
– Durere acută, severă, brusc instalată;
– Cefalee asociată cu semne neurologice: pareză, amețeală, lipsa bruscă a echilibrului, amorțeală și furnicături, tulburări de vorbire, confuzie, tulburări de vedere;
– Cefalee care te trezește din somn;
– Cefalee însoțită de febră, tulburări de respirație, ceafă rigidă sau erupție cutanată;
– Cefalee severă cu greață și vărsături;
– Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;
– Cefalee nou apărută după vârsta de 55 ani.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel