Din cuprinsul articolului
Pierderea temporară a mirosului este foarte frecventă și apare adesea în răceli obișnuite și alergii nazale. Dar pierderea completă a acestui simț poate apărea în condiții care împiedică aerul să ajungă la receptorii olfactivi din nas.
Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) explică cum funcționează simțul mirosului: „Abilitatea de a mirosi provine de la celulele senzoriale specializate numite neuroni senzoriali olfactivi.
Acești neuroni se găsesc într-o mică bucată de țesut din partea superioară a nasului. Aceste celule se conectează direct la creier. Fiecare neuron olfactiv are un receptor olfactiv.
Moleculele microscopice eliberate de substanțele din jurul nostru, fie că este vorba de aroma cafelei sau de pinii din pădure, stimulează acești receptori. Odată ce neuronii detectează aceste molecule, ei trimit mesaje către creier, iar creierul identifică mirosul.”
Potrivit Medline Plus, există diferiți factori care pot scădea sau modifica capacitatea de a detecta mirosurile:
Sursa menționată enumeră, de asemenea, alte cauze ale tulburărilor de miros:
În cazul în care se prezintă modificări sau se identifică modificări ale simțului mirosului sau apar simptome inexplicabile, este important să se consulte un medic pentru a primi un diagnostic în timp util și a începe tratamentul.
Medicul poate recomanda teste precum scanarea CT, RMN, endoscopie nazală, teste ale nervilor olfactiv sau teste de miros pentru a identifica problema.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…