Din cuprinsul articolului
Boli de tiroidă. O serie de boli endocrine trebuiesc tratate cu atentie in perioada de vara, cand temperaturile incep sa urce in termometru la peste 35 grade, corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizeaza aparitia unor boli sau agravarea afectiunilor deja existente.
Printre afectiunile influentate in mod direct de temperatura de afara se numara bolile endocrine. Functionalitatea tiroidei este direct proportionala cu temperatura mediului, iar patologia endocrina este influentata de temperaturile crescute.
Influenta glandei tiroide este foarte importanta in functionarea normala a organismului uman. Tiroida este glanda care controleaza tot corpul. Imbolnavirea tiroidei creeaza probleme majore, fiind responsabila cu viteza de reactie a metabolismului uman.
Caldura este un excitant al functiei tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creeaza probleme celor cu functie hipertiroidiana.
Hipertiroidismul
In cazul hipertiroidismului, temperaturile inalte (canicula) si climatul marin stimuleaza biosinteza hormonilor tiroidieni, ducand la agravarea afectiunii. Acest lucru inseamna tulburari cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilatii, tulburari digestive, deshidratare si tulburari electrolitice, tulburari neuropsihice, accentuarea tremurului mainii, agitatie, insomnie, scadere in greutate), se accentueaza pe timp de canicula, de aceea nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii sa mearga la mare si daca merg trebue sa-si amplifice terapia medicamentoasa prin marirea dozei de medicamente.
„Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm (tahicardie, fibrilaţie), tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice (accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnii, scăderea în greutate).
De aceea nu indicăm hipertiroidienilor să meargă la mare. Dacă merg contrar indicaţiilor medicului trebuie să îşi amplifice terapia. Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari, şi atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache.
O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa din interiorul organismului a hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului).
Bolile tiroidei se agravează la mare
„Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta. În acest caz, orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută, motiv pentru care le spunem acestor bolnavi să poarte asupra lor un însemn al bolii, pe lângă buletin să aibă diagnosticul de care suferă, dar şi terapia de urgenţă care trebuie administrată.
Bolnavii trebuie să ştie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienţă cortico-suprarenală. Aceşti bolnavi nu trebuie să meargă la mare şi îi sfătuim să crească dozele care să le creeze condiţiile menţinerii într-un echilibru care să nu antreneze eventual o insuficienţă acută”, a adaugat medicul.
El a precizat că boala se caracterizează prin hiperpigmentaţie, bolnavii sunt hipotensivi şi foarte uşor pot intra în colaps, au astenie, sunt obosiţi.
Hipotiroidismul
Cea mai frecventa boala a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. In acest caz metabolismul este lenes, motiv pentru care functiile organismului sunt incetinite.
Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni, mai rar apare la persoanele tinere. La copii, aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un retard de crestere si tulburari ale dezvoltarii psihologice.
Daca hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progreseaza, iar in unele cazuri evolueaza intr o forma grava a hipotiroidismului, numita mizedem, de aici se poate duce la coma mixedemica, care poate fi declansata la o infectie, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative.
Când să mergi la medic
Cat priveste pacientul cu hipotiroidie, acesta se simte mult mai bine in zilele cu temperaturi ridicate si la mare, avand in vedere excitarea sistemului hipotalamo-hipofizo-tiroidian care constitue un fel de autotratare a insuficientei tiroidiene.
Temperaturile mari favorizeaza, umflarea picioarelor, chiar daca nu temperatura este cauza directa a acestei afectiuni, caldura excesiva accentueaza dilatarea vaselor de sange, principala cauza a picioarelor umflate (acest lucru se poate intampla numai daca suferim de anumite afectiuni). Edemele gambiere pot apare fie din cauze renale sau cardiace.
Cele mai afectate, de temperaturile mari sunt persoanele supraponderale, cele cu insuficienta circulatorie periferica sau care sufera de o boala renala.
Mergeti la medic daca observati urmatoarele simptome:
- o schimbare inexplicabila a greutatii corporale,
- o umflatura in gat,
- tulburari de ritm,
- stare de oboseala si depresiva,
- tulburari de somn,
- iritabilitate,
- senzatie de mai frig sau prea cald,
- caderea parului,
- piele uscata,
- furnicaturi in maini,
- menstruatii neregulate,
- slabiciune musculara,
- afectiuni oculare.
Toate aceste modificari pot proveni de la afectiuni tiroidiene, semn al tulburarilor hormonale tiroidiene si este necesar sa consultati de urgenta un medic specialist endocrinolog.