Atunci cand vine vorba de fertilitate, de multe ori credem ca daca avem timpul de partea noastra, conceperea unui copil nu va deveni o problema.
Cu toate acestea, pe langa varsta si compatibilitatea partenerilor, exista o multime de factori externi ce pot influenta reusita unui cuplu de a intemeia o familie.
„Desi in multe cazuri aparitia infertilitatii poate fi rezultatul unui cumul de variabile precum alimentatia nesanatoasa sau stresul, in altele aceasta constituie efectul unor boli cronice nedepistate si netratate la timp. _
Acest lucru se intampla tot mai des pentru ca astfel de afectiuni nu prezinta simptome vizibile, astfel ca sunt descoperite intr-un stadiu mai avansat, in momentul aparitiei complicatiilor_” declara dr. Ion Boleac, Medic specialist Obstetrica Ginecologie in cadrul Gynera Fertility Center si doctorand in domeniul fertilitatii si reproducerii asistate.
Care sunt cele mai comune boli care pot afecta fertilitatea feminina?
Contrar opiniei generale conform careia cauzele de infertilitate sunt atribuite majoritar femeilor, statisticile afirma in mod repetat faptul ca barbatii si femeile sunt responsabili in egala masura pentru problemele de infertilitate in cuplu.
Boala inflamatorie pelvina (BIP) – afectiune acuta, ce se manifesta prin durere pelvina, febra sau subfebra, leucoree, tulburari urinare, si mai rar, prin balonare, tulburari de tranzit, greata si varsaturi, sangerari neregulate pe cale vaginala. Ea este cauzata cel mai adesea de bolile cu transmitere sexuala (BTS) – infectiile cu gonococ, chlamydii, mycoplasme, sau de catre manevre diagnostice sau terapeutice ce intereseaza uterul.
„In urma diagnosticului tardiv si a lipsei tratamentului, apare BIP reziduala, caracterizata prin durere pelvina si afectarea trompelor uterine (in interiorul trompei – zone de atrofie si scleroza, aderente ale mucoasei tubare, iar in jurul trompei – aderente cu deformarea traiectului), ajungandu-se in final la obstructia distala sau lipsa functionarii normale a trompelor, cu frecventa crescuta!!! a sarcinilor ectopice. In cazul barbatilor, BTS pot evolua spre prostatita si azoospermie (absenta spermatozoizilor din lichidul seminal) si implicit spre infertilitate masculina„, sustine dr. Ion Boleac, medic specialist Gynera Fertility Center.
Dintre bolile cu transmitere sexuala, infectiile cu Chlamydia si Mycoplasma sunt mai greu de detectat in stadiul incipient, deoarece nu prezinta simptome decat in 50% din cazuri.
Endocervicitele sunt infectii ale colului uterin care de cele mai multe ori nu au o simptomatologie clara si sunt cauzate de boli cu transmitere sexuala. In lipsa unui tratament adecvat, creste semnificativ riscul de infertilitate sau complicatii in timpul sarcinii precum: nasteri premature, aparitia sarcinilor ectopice sau avorturi spontane.
Afectiunile tiroidiene, in special hipotiroidia, constituie o alta cauza a infertilitatii feminine. Ovulatia este direct afectata, astfel ca femeile cu deficit de hormoni tiroidieni au sanse mult mai scazute de a ramane insarcinate. Bolile tiroidiene presupun o disfunctie a hormonilor tiroidieni in organism, ei fiind necesari in toate etapele conceperii: de la fertilitate la sarcina si apoi la nastere. Tulburarile de ciclu menstrual si efectul direct asupra ovulatiei, precum si afectarea greutatii constituie premisele de baza ce coreleaza dereglarile tiroidiene cu infertilitatea.
Boala celiaca poate duce la infertilitate atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Boala se manifesta printr-o absorbtie deficitara a vitaminelor si mineralelor in intestin, afectand astfel in mod direct calitatea celulelor reproducatoare. Femeile afectate de boala celiaca risca sa ajunga la menopauza mai repede decat in mod normal.
Endometrioza este un factor care afecteaza fertilitatea fie prin producerea de substante implicate in imunitate si comunicarea intercelulara care au un efect negativ asupra procesului de ovulatie si fecundatie, fie direct, mecanic, prin formarea de aderente si obstruarea trompelor uterine sau afectarea rezervei foliculare ovariene in cazul chistelor ovariene endometriozice. In general, printre simptomele endometriozei se numara durerile in timpul menstruatiei si in timpul contactului sexual, sangerarile menstruale neregulate sau durerile abdominale si lombare.
Tulburarile endocrine – Sindromul ovarelor polichistice reprezinta cea mai frecventa tulburare endocrina care afecteaza femeile tinere, precum si una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Boala se manifesta prin intarzierea sau absenta menstruatiei pentru perioade lungi de timp de ordinul lunilor, cresterea in greutate (datorita sindromului metabolic), pilozitate excesiva sau acnee (datorita cresterii hormonilor androgeni. Sindromul ovarelor polichistice provoaca lipsa cronica a ovulatiei si astfel infertilitatea.
Insuficienta ovariana prematura apare in momentul in care ovarele nu mai elibereaza ovule inaintea varstei de 40 de ani. Afectiunea poate avea atat cauze genetice, dar poate aparea si iatrogen sau ca urmare a instalarii unor boli autoimune. Se manifesta in diferite moduri, de la transpiratii nocturne si dificultati de concentrare, la scaderea libidoului sau menstruatii neregulate sau absente.
Problemele de infertilitate in cazul femeilor pot fi accentuate si de implicatiile psihologice, care pot constitui atat o cauza secundara, dar si un efect direct al inabilitatii femeii de a concepe. In cazul femeilor care se confrunta cu probleme de a da nastere unui bebelus, problemele fiziologice si cele psihologice se transforma de multe ori intr-un cerc vicios ce va afecta ambii parteneri! In aceste situatii, specialistii Gynera Fertility Center recomanda ca tratamentul sa fie sustinut de comunicare deschisa si consiliere specializata.
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…