Din cuprinsul articolului
Limfedemul este o afecțiune caracterizată prin acumularea de lichid în țesuturi, cauzată de funcționarea deficitară a sistemului limfatic. De obicei, afectează brațele sau picioarele, dar poate apărea și în alte zone, precum toracele, abdomenul, gâtul sau organele genitale.
Sistemul limfatic joacă un rol important în reîntoarcerea lichidului la inimă, iar atunci când este perturbat, poate duce la umflături, infecții și deteriorarea pielii. Cazurile severe pot afecta mișcarea și crește riscul de complicații grave, inclusiv sepsis.
Limfedemul se produce fie din cauza unui exces de lichid în țesuturile periferice, provocat de hiperpresiune în sistemul venos (ex: în insuficiența cardiacă , insuficiența renală, etc.), fie din cauza unei funcționări deficitare a sistemului limfatic (ex: post-traumatic, postoperator, după arsuri, etc).
Cauzele apariției limfedemului diferă, în funcție de tipul afecțiunii:
Limfedemul primar: este provocat de diferite modificări genetice și este mai frecvent la femei. Poate apărea la orice vârstă, dar este mult mai rar (aproximativ 10% din cazuri) după vârsta de 35 ani. De cele mai multe ori, în limfedemul primar este afectat doar un membru inferior, rareori este bilateral.
Limfedemul secundar: este cel mai frecvent, iar cauzele lui pot fi:
Tabloul clinic evolutiv al pacientilor cu limfedem cuprinde urmatoarele simptome si manifestari:
Pensionarii membri ai uniunilor de creație au întâmpinat dificultăți în privința majorării indemnizațiilor din cauza…
După decesul lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuțeanu, mama celor doi copii pe care îi are…
Moartea lui Silviu Prigoană a fost un șoc pentru familia și apropiații săi, generând un…
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…