Din cuprinsul articolului
Iei aspirină zilnic? Cercetătorii raportează că adulții în vârstă care iau o doză mică de aspirină în fiecare zi au un risc mai mare de a dezvolta anemie.
Anul trecut, un grup de lucru federal a recomandat ca persoanele cu vârsta peste 60 de ani să nu ia aspirină pentru a preveni bolile cardiovasculare. Experții spun că există unele beneficii ale utilizării zilnice ale aspirinei pentru persoanele sub 60 de ani.
Cu toate astea, administrarea zilnică a unei doze mici de aspirină ar putea provoca anemie, potrivit unui nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine.
Cercetătorii au analizat datele din studiul ASPIrin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) pentru a ajunge la aceste concluzii.
Pentru studiul lor, cercetătorii au repartizat aleatoriu 19.114 persoane de 70 de ani și mai mult să ia fie o aspirină de 100 mg, fie un placebo.
Oamenii de știință au urmărit participanții timp de aproximativ 5 ani, măsurând anual hemoglobina participanților.
Ei au măsurat nivelurile de feritină la momentul inițial și din nou la trei ani după randomizare. Feritina este o proteină din interiorul celulelor sanguine care stochează fier și îl eliberează pe măsură ce corpul are nevoie de el.
Detalii din studiul aspirinei și anemiei
În comparație cu participanții care au luat un placebo, cercetătorii au raportat că descoperirile lor au inclus:
- Riscul de a dezvolta anemie cu aproximativ 20% mai mare pentru cei care iau aspirină zilnic
- A existat o scădere ușoară a hemoglobinei medii la cei care au luat aspirină
- A existat o scădere mai semnificativă a concentrațiilor de feritină
Ei au spus că rezultatele sugerează monitorizarea periodică a nivelurilor de fier și feritină ale persoanelor care iau zilnic aspirină.
„În general, studiul are un număr mare de participanți, ceea ce îi conferă mai multă valoare și credibilitate”, a declarat Dr. Neal Patel, specialist în medicină de familie la Spitalul Providence St. Joseph din California, SUA.
Recomandări privind utilizarea zilnică a aspirinei
În aprilie 2022, U.S. Preventive Services Task Force a recomandat ca adulții de 60 de ani și peste să nu ia aspirină pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Pentru persoanele între 40 și 59 de ani, grupul de lucru a spus că aspirina ar trebui luată în considerare individual pentru persoanele cu un risc cardiovascular estimat de 10% sau mai mult.
„Aspirina funcționează prin subțierea sângelui, ceea ce ajută la reducerea riscului de rupere a plăcii, ceea ce reduce apoi riscul de coagulare a sângelui”, a explicat Patel. „De-a lungul vieții unei persoane, colesterolul și placa se pot acumula pe pereții arterelor din inimă și din corp. Astfel, sângele are acum mai puțin spațiu prin care să curgă, ceea ce poate duce la creșterea presiunii prin acele artere. Dacă presiunea crește suficient de mult, există riscul ca placa să poată rupe partea laterală a peretelui arterei, ceea ce poate duce la sângerare.
”Odată ce orice tip de sângerare are loc în organism, scopul său este de a opri sângerarea prin crearea unui cheag”, a adăugat Patel. „Cu toate acestea, crearea unui cheag în arteră poate întrerupe alimentarea cu sânge, ducând la atacuri de cord și chiar la accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, prin subțierea sângelui, se presupune că șansa de rupere a plăcii scade, deoarece există mai puțină presiune și forță de forfecare aplicată împotriva peretelui plăcii.”
Înțelegerea legăturii dintre consumul de aspirină și anemie
Aproximativ 3 milioane de oameni din Statele Unite au anemie, potrivit Societății Americane de Hematologie.
Afecțiunea apare atunci când nu există suficiente celule roșii din sânge sau când aceste celule nu funcționează corect.
Societatea Americană de Hematologie enumeră simptomele anemiei după cum urmează:
- Slăbiciune
- Dificultăți de respirație
- Ameţeală
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
- Șuierături în urechi
- Durere de cap
- Mâinile sau picioarele reci
- Piele palidă sau galbenă
- Dureri în piept
„La adulții în vârstă, asocierea dintre consumul de aspirină și anemie este legată în primul rând de riscul crescut de sângerare gastrointestinală”, a spus dr. David Cutler, medic de medicină de familie la Providence Saint John’s Health Center din California, care nu a fost implicat în studiu.
„Atunci când există sângerări cronice sau recurente din tractul gastrointestinal, aceasta poate duce la anemie feriprivă, deoarece fierul este necesar pentru producerea de hemoglobină în celulele roșii din sânge. Pierderea cronică de sânge poate epuiza rezervele de fier din organism, ducând la anemie în timp.”
„Este important de reținut că nu toți adulții în vârstă care folosesc aspirină vor dezvolta anemie, iar riscul variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate a individului, doza și durata utilizării aspirinei și orice alte afecțiuni de bază pe care le-ar putea avea”, a spus Cutler.
„Există medicamente alternative disponibile care pot avea un risc mai mic de sângerare gastrointestinală, precum și medicamente de protecție gastrică pentru a preveni sângerarea atunci când se utilizează aspirina sau alte medicamente AINS. Decizia cu privire laadninistrarea medicamentului necesită o evaluare în cunoștință de cauză a riscurilor și beneficiilor, precum și luarea în considerare a tuturor alternativelor.”
„Alternativele la aspirina ar depinde de condiția pentru care este utilizată aspirina”, a adăugat Cutler. „Unele dintre utilizările comune ale aspirinei sunt pentru durere, inflamație și prevenirea coagulării sângelui, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Acetaminofenul (Tylenol) este un medicament alternativ pentru durere. Ibuprofenul (Advil sau Motrin) este un antiinflamator alternativ cu AINS. Clopidogrel (Plavix) este un medicament antiagregant plachetar care previne formarea cheagurilor.”
Alte probleme potențiale
Utilizarea zilnică a aspirinei este asociată cu un risc crescut de hemoragie intracraniană, potrivit unui studiu finalizat în 2019. Acest lucru poate pune viața în pericol și poate duce la accident vascular cerebral.
Xarelto și Eliquis, utilizate pentru tratarea fibrilației atriale și a cheagurilor de sânge, pot crește semnificativ riscul de sângerare atunci când luați aspirină zilnic.
„Alte reacții adverse potențiale, desigur, includ sângerări, dureri abdominale, ulcere abdominale, deshidratare, greață, vărsături, erupții cutanate/urticarie (dacă reacție alergică), vânătăi, risc crescut de sângerare cerebrală dacă un pacient are o leziune la cap, rinichi și probleme cu ficatul”, a spus Patel.
Cu toate acestea, Patel a spus că aspirina are utilizări benefice.
„Prefer ca pacienții mei să ia o doză mică de aspirină pentru a preveni complicațiile cardiovasculare ulterioare decât să nu o ia și să-și facă griji cu privire la riscurile de anemie”, a spus el. „În ziua de azi, există aspirină acoperită „enteric”, ceea ce înseamnă că pastilele pot rezista acidului care este eliberat din stomac înainte de a fi dizolvate complet în intestinul subțire. Acest lucru poate oferi protecție suplimentară împotriva sângerărilor stomacale/GI.”