Sângerarea gingiilor, petele de pe limbă sau sau senzaţia că aveţi ceva în gât, fără a identifica o cauză pot fi semnele cancerului oral.
Cancerul oral apare la nivelul buzelor (în general al buzei inferioare), în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi mai probabil după vârsta de 40 de ani. Fumatul combinat cu un consum excesiv de alcool este un factor de risc deloc de neglijat.
În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenţii chirurgicale, radioterapie şi/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supravieţuire generală la 5 ani de aproximativ 50%.* În parte, cauza acestui prognostic redus stă în nerecunoaşterea simptomelor timpurii, astfel că reuşita tratamentului va fi determinată de o detectare precoce.
Sângerarea gingiilor. Care sunt simptomele cancerului oral?
Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt tocmai uşor de depistat, de aceea sunt atât de importante vizitele la dentist şi la medicul de familie pentru controlul de rutină. Medicul dentist poate depista semnele timpurii ale cancerului oral. Pe lângă aceste controale, este bine să mergeţi la dentist dacă observaţi următoarele:
Cum putem preveni cancerul oral?
Dacă nu fumaţi şi nu mestecaţi tutun – nu vă apucaţi de acest obicei. Tutunul constituie cauza a 80-90% dintre cazurile de cancer oral.
Fumatul
Mestecarea tutunului
Cum se tratează cancerul oral?
După diagnosticare, o echipă de medici specialişti (ce include un specialist în chirurgie orală şi un dentist) elaborează un plan de tratament individual. În cele mai multe cazuri se impune intervenţia chirurgicală, urmată de radioterapie şi chimioterapie. Este important să mergeţi la un medic dentist care cunoaşte modificările pe care le produc aceste terapii la nivelul cavităţii bucale.
De fiecare dată când consumaţi alimente şi băuturi care conţin zaharuri sau amidon, bacteriile din placa bacteriană produc acizi care atacă dinţii timp de cel puţin 20 de minute. Pentru a împiedica deteriorarea completă a smalţului, încercaţi să limitaţi consumul de snackuri şi băuturi dulci, sau măcar renunţaţi la consumul acestora între mese. Când totuşi aveţi nevoie de o gustare, alegeţi alimente hrănitoare ca brânza, legumele crude, iaurtul simplu sau fructele.
Cum se menţine sănătatea orală în timpul terapiei anticanceroase?
Nu neglijaţi periajul dinţilor cu o periuţă moale după mese şi folosirea zilnică a aței dentare. Evitaţi condimentele şi alimentele dure ca legumele crude, biscuiţii uscaţi şi nucile. Evitaţi consumul de tutun şi alcool. Mestecaţi gumă sau luaţi dropsuri fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…