Sari la conținut

Ce boală cruntă ar putea ascunde o banală tuse. Pneumolog: În cele mai nefericite cazuri…”

Tuşeşti de mai bine de trei săptămâni? Ar trebui să mergi de urgenţă la un control medical.

 În cele mai nefericite cazuri, tusea persistentă poate fi simptomul cancerului pulmonar, boală care omoară peste un milion de oameni anual.Din cauza descoperirii tardive, doar 14% din pacienţii diagnosticaţi ajung să supravieţuiască o perioadă de timp mai îndelungată (5 ani).

În cazul cancerului pulmonar, tusea este uscată cu caracter iritativ. “Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.


Investigaţiile necesare pentru stabilirea diagnosticului sunt:

– radiografia toracică: este una din primele investigaţii care se efectuează, este utilă în stabilirea diagnosticului dar şi în evidenţierea eventualelor complicaţii
– tomografia computerizată: este esenţială pentru aprecierea extensiei tumorale în structurile învecinate
– rezonanţa magnetică nucleară (RMN): depistează eventualele invazii ale măduvei spinării, structurilor mediastinale
– bronhoscopia: este un examen esenţial care permite prelevarea fragmentelor de biopsie şi aspirarea secreţiilor pentru a fi examinate citologic.
– bronhografia lipoidală: evidenţiază stenozele bronşice
– biopsia percutană transtoracică: este folosită pentru tumorile localizate în periferia parenchimului pulmonar şi stabilirea tipului celular (important pentru instituirea tratamentului)
– examenul sputei: poate decela celule neoplazice
– examenul lichidului pleural: se utilizează în cazul prezenţei pleureziei
– scintigrafia osoasă: poate detecta prezenţa unor metastaze osoase
– teste de sânge: hemoleucogramă, creatinină, calciu, etc

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel