Ce boală anunță sângerarea gingiilor și tartrul?

Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, durerea, sângerarea în timpul periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale.

Parodontoza sau „boala dinților sănătoși” este o necunoscută pentru foarte mulți români.

Primul studiu național despre bolile parodontale făcut pe un eșantion de 500 de români cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, ale cărui rezultate au fost prezentate ieri, arată că jumătate dintre intervievați nu știu ce este parodontoza: 48% știu că parodontoza este o boală a dinților, 12% o asociază cu gingiile, iar 39% nu știu nimic despre boală și nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală.

„Marea problemă e că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele parodontozei. Necunoscând simptomatologia, majoritarea nici nu își pun problema că ar putea fi în pericol”, afirmă Alexandru Georgescu, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Boala parodontală survine atunci când „suportul” menit să asigure menținerea și susținerea dinților este afectat, iar gingia, ligamentele, osul alveolar și rădăcina dintelui sunt îmbolnăvite. „Pacientul nu are carii, are dinți sănătoși, dar mobili din cauza afectării suportului”, explică dr. Anca Dumitriu.

Factorii care favorizează apariția bolii sunt microbii, tartrul, dar și obiceiurile rele, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. În plus, și perioada sarcinii, a pubertății și a menopauzei pot favoriza apariția bolii.

O gingie sănătoasă este de culoare roz și are un contur neted. Atunci când este bolnavă se înroșește, se mărește în volum și nu are un aspect uniform pe dinte. Osul alveolar nu mai este integru, ci este demineralizat, iar la o radiografie se observă pungi osoase care macină osul fără să doară.

Ca tratament pentru bolile parodontale se apelează la igienizări profesionale, detartraj supra și subgingival, putându-se ajunge chiar și la tratament chirurgical în cazuri severe.

Cum se previne parodontoza

Pentru a evita apariția parodontozei, foarte importantă este igiena. „O igienă normală înseamnă spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi. Nespălarea dinților permite dezvoltarea microorganismelor, care ajung să provoace gingivite și parodontite”, spune stomatologul Alexandru Georgescu.

Tot pentru prevenire e bine să folosiți pastă de dinți care să conțină clorhexidină, lactat de aluminiu sau fluor. Periuțele trebuie schimbate o dată la 2-3 luni.

În plus, folosiți regulat apă de gură și ață dentară și, auxiliar, periuțe interdentare pentru a curăța locuri greu accesibile, periuțe electrice sau dușuri bucale.

Recent Posts

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

10 minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

30 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

50 de minute ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

2 ore ago

Citeste si: