Din cuprinsul articolului
Timpul necesar pentru ca alcoolul să își facă efectul este de obicei de aproximativ 10 minute, în funcție de tipul de alcool și de cât de repede l-ați băut. Efectul complet poate dura mai mult timp, de exemplu din cauza efectului asupra glicemiei la persoanele cu diabet.
Probabil că veți fi surprins să aflați cât de repede își începe acțiunea alcoolul. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool din SUA, alcoolul intră în fluxul sanguin în momentul în care luați prima înghițitură. Iar efectele sale încep după aproximativ 10 minute. Efectele generale ale alcoolului asupra organismului variază de la o persoană la alta.
De obicei, profesioniștii vorbesc despre alcool referindu-se la băuturile standard. Conținutul de alcool variază considerabil între diferite băuturi alcoolice și mărci, așa că este bine să clarificăm ce înseamnă o „băutură standard”. În SUA, de exemplu, o băutură standard reprezintă aproximativ 0,6 uncii sau 14 grame de alcool pur.
Iată care sunt băuturile considerate standard:
* 340 ml de bere standard
* 250 ml de „lichior de malț” – bere tare
* 140 ml de vin ușor
* 90 ml de vin mai greu (porto sau sherry)
* 42 ml de lichior tare (vodcă, whisky).
Corpul dumneavoastră absoarbe alcoolul mult mai repede dacă beți pe stomacul gol. După prima înghițitură, alcoolul intră în stomac, unde aproximativ 20% din el este absorbit în fluxul sanguin. De aici, alcoolul se mută în intestinul subțire, unde restul este absorbit în sânge. Dacă există mâncare în stomac, aceasta va opri alcoolul din drumul său, astfel că efectul său va fi mai lent.
Băutul pe stomacul gol face ca acest întreg proces să se desfășoare mult mai rapid. Acest lucru accelerează efectul alcoolului. Concentrația de alcool din sângele dumneavoastră atinge vârful după aproximativ 1 oră după ce ați băut pe stomacul gol.
Numărul de băuturi și faptul că beți sau nu pe stomacul gol nu sunt singurii factori care afectează acțiunea alcoolului.
Diferitele tipuri de alcool afectează organismul în mod diferit. Băuturile care conțin monoxid de carbon, cum ar fi șampania sau whisky cu sifon, se descompun cel mai rapid. Aceasta înseamnă că aceste băuturi își încep acțiunea cel mai repede.
Pe stomacul gol, o băutură cu 20-30% alcool este absorbită cel mai rapid. Un alcool precum porto-ul (20% alcool) va crește concentrația de alcool în sânge mai repede decât berea, care are mult mai puțin alcool. Dar și porto-ul se va descompune mult mai repede decât alcoolul tare, cum ar fi vodca, care are 40% alcool.
Modul în care beți contează și el. Dacă beți rapid și înghițituri mari, alcoolul va intra mult mai repede în organism. Pe de altă parte, dacă beți încet, efectele alcoolului se produc încet și treptat.
Femeile metabolizează alcoolul diferit față de bărbați, chiar și la aceeași greutate.
* femeile au un conținut mai mic de apă în organism pentru a dilua alcoolul, ceea ce duce la o concentrație mai mare de alcool în sânge
* femeile au, în general, un procent mai mare de grăsime în organism, iar grăsimea reține alcoolul
* femeile produc mai puțin alcool dehidrogenază, o enzimă secretată de ficat care descompune alcoolul.
Cu cât cântărești mai mult, cu atât mai mult spațiu are alcoolul pentru a se localiza. Răspândirea alcoolului pe o suprafață mai mare înseamnă că, în cele din urmă, veți avea o concentrație mai mică de alcool în sânge, scrie sursa.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…