Pentru a beneficia de rezultate mai bune, este foarte important ce mâncăm şi ce bem după antrenamentul la sală. În urma sesiunii de de exerciţii organismul are nevoie de aminoacizi pentru repararea ţesutul muscular şi de carbohidraţi pentru restaurarea nivelului de glicocen.
După un antrenament epuizant, avem nevoie de o băutura care să conţină o combinaţie de vitamine şi minerale necesare echilibrului hidric. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universităţile din Texas şi Austin, ciocolata cu lapte este băutura ideală pentru recuperarea după un antrenament intensiv, datorită conţinutului de proteine, carbohidraţi şi calciu. Îţi poţi prepara singur o astfel de băutură cu conţinut scăzut de grăsimi adăugând unui pahar de lapte degresat, sirop de ciocolată. Aceasta îţi va oferi beneficiile carbohidraţilor şi în acelaşi timp reprezintă sursa optimă de proteine.
,,Atleţii amatori dar şi cei profesionişti s-au bucurat de o bună recuperare fizică în urma consumului de ciocolată cu lapte cu un conţinut mic de grăsime după o sesiune de exerciţiiintense”, a spus dr. John Ivy, cel care a condus cercetarea.
Iată de ce ciocolata cu lapte este cea mai bună alegere după o sesiune de exerciţii:
- Conţinutul de proteine
Fiecare ceaşcă de ciocolată cu lapte conţine între 8 şi 11 grame de proteine. Ideal ar fi să consumi după antrenament între 15 şi 25 de grame de proteine care echivalează cu 500-750ml de ciocolată cu lapte. Proteinele au rolul de a creşte absorbţia apei din intestine şi de a îmbunătăţi hidratarea muşchilor.
Un alt motiv pentru care ciocolata cu lapte este benefică, îl constituie conţinutul ridicat de cazeină (80%) şi proteine din zer (20%) al laptelui de vacă. Proteinele din zer au acțiune rapidă permiţând aminoacizilor să ajungă direct în ţesutul muscular, în timp ce cazeina este digerată mai lent, oferind un flux constant de aminoacizi pe o perioadă îndelungată de timp.
- Carbohidraţii
Cantitatea de carbohidraţi dintr-o ceaşcă de ciocolată cu lapte variază de la 20 la 25 de grame. Recuperarea după antrenament înseamnă şi înlocuirea glicogenului pierdut în timpul antrenamentului. Se ştie că glicogenul din muşchi scade cu 30-40% după un antrenament. Aşa că trebuie să îl reînlocuieşti rapid pentru o recuperare optimă. În plus, carbohidraţii joaca un rol important in oxidarea şi arderea grăsimilor.
Un alt avantaj al consumului de carbohidraţi după exerciţii, este acela că vei opri secreţia de cortizol, hormonul pe care corpul nostru începe să-l secrete spre sfârşitul antrenamentului. Cortizolul este răspunsul organismului la stres un factor care afectează masa musculară.
3. Conţinutul de calciu
Calciul asigură menţinerea normală a ritmului cardiac şi favorizează captarea anumitor nutrienţi de către celule. Este important în scăderea nivelului de colesterol şi în reglarea tensiunii arteriale
Lipsa calciului poate cauza crampe musculare, contracţii involuntare şi dureroase ale muşchilor care apar la nivelul muşchilor picioarelor în urma exerciţiilor fizice intense.