Medicii chinezi au scos aproape 13 kilograme de fecale din stomacul unui bărbat care suferise de constipație ani întregi. Chirurgii au fost nevoiți să taie și 76 de centimetri din colonul pacientului.
Tânărul de 22 de ani era tot timpul constipat din cauza unei bolii Hirschsprung, o o anomalie congenitala caracterizata print-o obstructie functionala partiala, cauzata de absenta celulelor ganglionare din plexurile nervoase situate la nivelul peretelui intestinului gros.
Celulele ganglionare de la acest nivel sunt implicate in controlul propulsiei normale a resturilor alimentare de-a lungul intestinului gros. In boala Hirschsprung (BH) musculatura intestinala nu se contracta normal determinand obstructia evacuarii materiilor fecale, infectie, inflamatie si constipatie cronica.
Stomacul pacientului înainte de operație arăta ca al unei femei însărcinate în nouă luni din cauza constipației pe care o trata cu laxative, însă acestea erau doar o soluție de moment. Intervenția chirurgicală a durat trei ore, iar medicii au fost nevoiți să taie 76 de centimetri din colonul pacientului.
Cunoscuta si sub denumirea de boala Hirschsprung sau megacolonul aganglionar, aceasta afectiune este prezenta la unul din 5000 de nou-nascuti. Boala este de aproape cinci ori mai frecventa la baieti decat la fete.
Anomalia congenitala este intalnita des in asociere cu cardiopatiile congenitale sau cu sindromul Down.
Semne si simptome:
- In prima saptamana de viata:
- Debut precoce – nou-nascutii nu elimina meconiul in primele 24-48 de ore de la nastere
- Constipatie
- Poate fi prezenta diareea
- Marire evident si distensie a abdomenului
- Peristaltism colonic vizibil
- Varsaturi
- Masa fecala palpabila
- Retard de crestere (posibil)
- Sugari cu varsta < 1 an
- Deficit de crestere
- Anorexie
- Absenta senzatiei fiziologice de necesitatea de defecatie
- Rect gol la tuseu
- Colon palpabil
- Peristaltism vizibil
- Hipoalbuminemie